Erdogan s Orbánem v Budapešti hovořili o členství Švédska v NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan se dnes v Budapešti setkal s maďarským premiérem Viktorem Orbánen. Diskutovali mimo jiné o energetické spolupráci a přístupu Švédska do NATO, uvedla agentura MTI s odkazem na maďarskou diplomacii. Maďarsko i Turecko jsou členy NATO a posledními zeměmi v bloku, které ještě žádost Švédska neschválily.

Erdogan s Orbánem se podle maďarského ministra zahraničí Petera Szijjárta dohodli na navázání ještě užší spolupráce. Erdogan kvůli tomu 18. prosince přijede do Budapešti, kde se zúčastní zasedání strategické rady a podepíše dohodu o strategické spolupráci.

Szijjártó uvedl, že se jednalo také o ratifikaci vstupu Švédska do NATO. O vstup Švédsko požádalo loni společně se sousedním Finskem po dojmem ruské invaze na Ukrajinu. Protože turecký i maďarský parlament mají v současné době prázdniny, bude tato otázka vrácena na pořad jednání na podzim, dodal premiér.

„Dohodli jsme se, že budeme udržovat průběžné konzultace, zůstaneme v kontaktu a budeme se vzájemně informovat o stavu parlamentních procedur a jejich průběhu,“ řekl.

Návštěva byla součástí série diplomatických setkání, která Orbán uspořádal u příležitosti sobotního zahájení mistrovství světa v atletice. O energetice jednal mimo jiné s prezidentem Ázérbájdžanu či Kyrgyzstánu, ale i s Erdoganem. Maďarsko již nyní odebírá velkou část plynu prostřednictvím plynovodu TurkStream, který přepravuje ruský plyn přes Černé moře.

AFP poznamenala, že Orbán, který se vymezuje proti liberálním hodnotám, dnes s potěšením přivítal své politické přátele z východních a autoritářských zemí. Naopak západní partneři, kteří Maďarsko často kritizují, na dnešních oslavách chyběli.

ČTK

  OSN: Uvnitř Ukrajiny je na útěku 6,5 milionu lidí, zemřelo 816 civilistů

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com