Britský ministr obrany Wallace podal demisi, nahradí ho Shapps

Novým britským ministrem obrany se dnes stal Grant Shapps. Ve funkci nahradil Bena Wallace, který podal demisi. Krok podle agentury Reuters potvrdil podporu Londýna vůči Ukrajině a zároveň vyvolal otázky ohledně Shappsových nedostatečných zkušeností s armádou.

Britský premiér Rishi Sunak výměnou na jednom z nejdůležitějších ministerstev posiluje svůj tým před celostátními volbami, které se očekávají v příštím roce. Podle Reuters pravděpodobně využije Shappsovo nadání pro mediální komunikaci ve snaze zvrátit náskok opozičních labouristů v průzkumech veřejného mínění.

„Těším se na spolupráci se statečnými muži a ženami našich ozbrojených sil, kteří brání bezpečnost naší země. A na pokračování podpory Spojeného království Ukrajině v jejím boji proti Putinově barbarské invazi,“ uvedl Shapps na sociální síti X, dříve Twitter.

Británie se snaží zvýšit výrobu zbraní, zejména dělostřeleckých granátů, aby se pokusila pomoci Kyjevu zatlačit ruské síly a doplnit vlastní zásoby. Země pod vedením Wallace loni poskytla Kyjevu vojenskou pomoc za 2,3 miliardy liber (téměř 65 miliard Kč) a jako první země začala letos v květnu dodávat Ukrajině řízené střely dlouhého doletu. Moskva vojenskou pomoc Británie Ukrajině odsoudila s tím, že jen prodlužuje konflikt.

Wallace už dříve avizoval, že chce z funkce odejít a dnes také oznámil, že v příštích volbách nebude obhajovat své křeslo v parlamentu.

„Ministerstvo obrany je zase na cestě k tomu, aby bylo opět prvotřídní a mělo prvotřídní lidi,“ uvedl Wallace v rezignačním dopise. Poděkoval také premiérovi za jeho podporu a přátelství. Ve své odpovědi dnes ráno Sunak napsal, že Wallace Británii sloužil „s vyznamenáním“, a ocenil jeho „strategickou prozíravost a jasnost“. „Zanecháváte ministerstvo obrany a ozbrojené síly v dobré pozici, aby mohly čelit budoucnosti,“ uvedl předseda vlády.

Wallace šel příkladem při poskytování vojenské podpory Ukrajině tváří v tvář ruské invazi, uvedl ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov. „Jeho energie a odhodlání umožnily realizovat i ty nejodvážnější projekty a mobilizovat nezbytné zdroje v pravý čas. Jeho autorita inspirovala ostatní země k pomoci Ukrajině,“ dodal.

  Let MH17 sestřelila raketa Buk ruské výroby, tvrdí nizozemský soud. Posoudí také, odkud byla vypálena

Shapps za poslední rok vedl už čtyři ministerstva – dopravy, vnitra, obchodu a energetické bezpečnosti, poznamenal Reuters. Ve vedení ministerstva energetické bezpečnosti ho nahradí Claire Coutinhová. Několik zákonodárců vládní Konzervativní strany vyjádřilo nad jmenováním Granta Shappse překvapení a zpochybnilo jeho zkušenosti v oblasti vojenských záležitostí.

Čtyřiapadesátiletý Shapps navštívil začátkem tohoto měsíce Kyjev, kde oznámil záruky na financování vývozu. Navštívil také mateřskou školu, kam kdysi chodil syn rodiny, kterou hostil po jejím útěku před invazí. Shapps, který říká, že jeho židovští příbuzní byli před několika generacemi vyhnáni z Lotyšska, Polska a Ruska, popsal, že, když slyšel o zkušenostech ukrajinských uprchlíků, které ubytoval, bylo to pro něj „vystřízlivění“.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com