Polský vrtulník podle Minsku narušil běloruskou hranici, Varšava to popřela

Polský armádní vrtulník dnes narušil běloruskou hranici, tvrdí běloruská pohraniční stráž, která to oznámila na sociální síti telegram, kde zároveň zveřejnila video. Polský vrtulník Mi-24 podle tohoto sdělení pronikl na 1200 metrů do běloruského vzdušného prostoru, než se otočil a odletěl zpět na polskou stranu hranice. Běloruská pohraniční služba uvedla, že o incidentu informovala Varšavu. Polsko tvrzení Minsku odmítlo a označilo ho za provokaci, uvedla agentura AFP.

Vrtulník se podle běloruských pohraničníků pohyboval ve velmi malé výšce. Hranici podle nich narušil nad běloruskou Grodněnskou oblastí.

„Ze strany Běloruska se jedná o lži a provokace. K žádnému takovému narušení nedošlo,“ řekl agentuře AFP Jacek Goryszewski, mluvčí operačního velení polských ozbrojených sil.

Před měsícem naopak Varšava obvinila Bělorusko z narušení polského vzdušného prostoru dvěma vrtulníky. Minsk to popřel. Polská armáda následně oznámila, že k hranici s Běloruskem přesouvá vrtulníky, s nimiž budou létat piloti, kteří je používali v Afghánistánu a v Iráku. K napětí na polsko-běloruské hranici přispěly také obavy Varšavy z přítomnosti ruských žoldnéřů z Wagnerovy soukromé vojenské armády v Bělorusku.

ČTK

  Biden řekl, že Zelenskyj v únoru nechtěl slyšet o hrozbě ruské invaze

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com