Ceny ropy po prodloužení omezení dodávek Ruskem a Saúdama pokračují v růstu

Ceny ropy dnes navázaly na úterní růst způsobený zprávou, že Saúdská Arábie a Rusko budou pokračovat v nižších dodávkách na trhy až do konce roku. Strategie obou zemí má za cíl vyčerpat zásoby a podpořit ceny ropy.

Kolem 19:10 SELČ cena severomořské ropy Brent vzrostla o 0,6 procenta na 90,61 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zdražila o 0,9 procenta na 87,46 dolaru za barel.

V úterý ceny prudce rostly kvůli obavám o dodávky na trh. V jednu chvíli však dnes klesaly. Analytik firmy PVM John Evans upozornil, že nervozitu investorů částečně zmírnila formulace v prohlášení Saúdské Arábie, že omezení těžby, i když platí do konce roku, bude každý měsíc přezkoumáváno.

Nakonec však ceny obnovily růst. Přispěla k tomu skutečnost, že Saúdská Arábie zvýšila oficiální prodejní ceny své hlavní ropy dodávané do Asie na nejvyšší hodnotu za deset měsíců. To je signál důvěry země v poptávku, upozornila agentura Bloomberg.

Saúdská Arábie a Rusko oznámily prodloužení dobrovolného snížení dodávek, a to celkem o 1,3 milionu barelů denně, až do konce letošního roku. Tyto škrty jsou nad rámec dohody skupiny OPEC+, která zahrnuje Organizaci zemí vyvážejících ropu a její spojence, v čele s Ruskem.

Snížení těžby má podpořit ceny ropy. Analytici ale také varovali, že poptávka po ropě se může snížit, až americké rafinerie v září a říjnu vstoupí do období údržby, a zároveň by se mohly zvýšit dodávky ropy z Íránu, Venezuely a Libye, napsala agentura Reuters.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů):

BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR
Londýn – ICE Brent listopad 90,61 90,04
New York – NYMEX WTI říjen 87,46 86,69
  Na rekordu uzavřela cena elektřiny pro Německo i plyn pro evropský trh

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com