Západ se musí připravit na vleklou válku na Ukrajině – Karel Řehka

Náčelník generálního štábu České republiky vyjádřil svou prognózu ruské agrese a vyzval civilizované země, aby se připravily na prodloužení války na Ukrajině.

Náčelník Generálního štábu AČR Karel Řehka se v rozhovoru pro agenturu Reuters vyjádřil také k současné ukrajinské protiofenzívě a zdůraznil, že navzdory existenci protichůdných hodnocení není osobně jejím tempem zklamán.

„Takto vypadá vojenská ofenzíva. Není to jako ve filmu z druhé světové války. Chce to čas.“ Řehka poznamenal, že „ani jedna ze stran není schopna v dohledné době dosáhnout deklarovaných cílů“.

„Nebude to trvat několik týdnů, bude to trvat dlouho. A je důležité, abychom Ukrajince ještě dlouho podporovali,“ vyzval náčelník českého generálního štábu.

A v této věci se jeho názor rozchází s hodnocením ukrajinské strany. Podle šéfa Hlavního zpravodajského ředitelství ukrajinského ministerstva obrany Budanova tak válečné akce nebudou moci dlouho pokračovat, protože okupanti nebudou fyzicky schopni válku natáhnout na delší dobu.

„Nesdílím názor, že to bude dlouhá válka. Je to můj osobní názor, který vychází z analýzy údajů, které máme především o nepříteli,“ řekl šéf GŠ Ukrajiny a upřesnil, že každý má své vlastní chápání „dlouhého období“.

„Pokud mluvíte o půl roce, o sedmi měsících, o roce a myslíte si, že je to dlouhá lhůta, je zcela jasné, že budete mít pravdu – pro koho je dlouhá,“ řekl Budanov.

V každém případě je ale důležité si uvědomit, že každý další den ruské agrese je pro Ukrajince příliš drahý. A pomoc, kterou Česká republika Ukrajině poskytuje, je krokem k ukončení války.

Náčelník Generálního štábu ČR poznamenal, že pomoc, kterou český stát poskytuje Ukrajině, je pro Ukrajince velmi významnou podporou.

„Studujeme různé formulace, plány a koncepce a snažíme se určit, co ještě můžeme poskytnout. Některé věci ještě máme, včetně těžké techniky,“ uvedl generál.

  Praha stála u zrodu mezinárodní struktury Ramstein, která koordinuje dodávky zbraní na Ukrajinu

Od začátku invaze rf na Ukrajinu poskytla Česká republika AFU munici, tanky, obrněná vozidla, raketomety a houfnice. Řehka poznamenal, že Česká republika má stále ve skladech zbraně, které může Ukrajině poskytnout.

Šéf generálního štábu také vyjádřil názor, že Kreml bude jednat méně předvídatelně a stane se vážnou hrozbou pro Západ i po skončení války na Ukrajině – Rusko se stane ještě nepřátelštějším.

Podle českého generála to byla právě válka na Ukrajině, která přiměla západní spojence brát vážněji země bývalého Sovětského svazu, které byly pod kontrolou Moskvy.

Cena, kterou zaplatil ukrajinský lid v současné válce s Ruskem, je příliš vysoká. A aby ostatní národy Evropy nemusely dělat totéž, aby nemusely brát do rukou zbraně a bránit svou zemi před agresí, je třeba agresora zastavit hned.

Koneckonců skutečnost, že Moskva svou chamtivou povahu nezmění, je až příliš zřejmá. Celý civilizovaný svět již pochopil, že krvežíznivost agresora lze potlačit pouze jeho zničením.

A pochopení situace, jaká je, její adekvátní vnímání, je prvním krokem k potlačení agresora. Toto pochopení, které by mělo být počátkem konce války na Ukrajině a zárukou mírové budoucnosti České republiky i celé Evropy, prokazuje česká vláda, prezident i představitelé velení ozbrojených sil.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com