V Mošnově začnou Dny NATO, každý den bude přes osm hodin programu

novojicinsky.denik.cz/

Speciální vojenské jednotky, hasiči, policisté či záchranáři se předvedou návštěvníkům dvoudenních Dnů NATO v Ostravě a Dnů Vzdušných sil Armády ČR, které dnes začnou na letišti v Mošnově na Novojičínsku. Diváky čeká každý den více než osm hodin programu ve vzduchu i na zemi. Akce, na kterou je vstup zdarma, má tradičně velkou návštěvnost. Loni se do Mošnova přišlo podívat na 110.000 lidí. V okolí to působí dopravní komplikace.

Na letošním ročníku Dnů NATO se představí zástupci 18 zemí. Poprvé mezi nimi bude Portugalsko. Letošní speciální partnerskou zemí bude Polsko, i proto je možné očekávat, že do Mošnova přijede ještě více lidí z Polska než obvykle. Polsko přiveze téměř 40 kusů techniky. Poprvé se veřejně v České republice představí jeho nejnovější korejský tank K2 Panther a také bezpilotní prostředek Bayraktar úspěšné používaný ukrajinskou armádou k obraně před ruským útokem.

Po oba dny program začíná v 08:45. Mezi největší lákadla bude patřit pět nejmodernějších letounů F-35, které bude v takovém množství možné vidět ve střední a východní Evropě poprvé. Půjde o tři americké a dva britské stroje.

Mezi nejatraktivnější body programu patří každoročně vystoupení akrobatických skupin. Letos se předvedou hned tři: polské skupiny Orlik a Zelazny a švýcarský PC-7 Team. Poprvé budou mít lidé příležitost vidět nové české vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom.

Jako každý rok se na silnicích v okolí letiště očekávají dopravní komplikace a tvorba kolon. Organizátoři proto doporučují lidem, aby volili alternativní druhy dopravy, například vlak nebo bicykly, pro něž jsou připravené kolárny. Lidé, kteří budou během Dnů NATO z mošnovského letiště odlétat například na dovolenou, by měli vyjet s dostatečným předstihem. Aktuální informace o dopravní situaci budou k dispozici na speciální policejní telefonní lince 723 759 733.

  Fiala: Česko má nasmlouváno 180.000 granátů pro Ukrajinu

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com