Rusko a Ukrajina stanou před soudem v Haagu ve sporu o genocidu

Rusko a Ukrajina od pondělí stanou před Mezinárodním soudním dvorem (ICJ) kvůli případu, který se točí kolem tvrzení Moskvy, že její vojenská invaze na Ukrajinu měla zabránit genocidě tamního ruskojazyčného obyvatelstva. Kyjev kvůli tomu k nejvyššímu soudu OSN pro spory mezi státy podal žalobu – Rusko podle něj svou argumentací zneužívá mezinárodní právo.

Moskva naopak požaduje, aby byl požadavek Ukrajiny zamítnut, a argumentuje, že soud nemá v daném případě potřebné pravomoci. Strany sporu mají u ICJ v takovém případě možnost podat předběžné námitky.

Slyšení začne v pondělí, kdy Rusko předloží své stanovisko. Ukrajina má o den později prostor pro reakci. Kromě Kyjeva a Moskvy se vyjádří ještě dalších 32 zemí včetně většiny států Evropské unie, Británie, Austrálie a Kanady. Soud bude případ projednávat až do 27. září.

„Vše nasvědčuje tomu, že soud shledá, že v případu má jurisdikci,“ řekla agentuře Reuters australská odbornice na právo Juliette McIntyreová.

Hlavním úkolem ICJ se sídlem v nizozemském Haagu je řešit spory a otázky předložené členskými státy a dále záležitosti stanovené Chartou OSN nebo mezinárodními smlouvami a konvencemi. Rozsudky jsou konečné a nelze se proti nim odvolat, soud ale zároveň nemá žádné pravomoci, jak státy donutit, aby se jeho rozhodnutím řídily.

Soud už loni v březnu Rusku nařídil okamžitě zastavit válečné operace na Ukrajině. Moskva podle očekávání požadavek odmítla. McIntyreová nicméně podotýká, že možné rozhodnutí ICJ v nadcházejícím slyšení bude důležité v případě, že Kyjev do budoucna vznese nárok na reparace.

Rusko při zahájení invaze na Ukrajinu loni v únoru mimo jiné tvrdilo, že Kyjev páchá na východě svého území genocidu vůči rusky mluvícímu obyvatelstvu. Ukrajina nařčení z genocidy odmítla a Rusko obvinila, že se snaží ospravedlnit svou vojenskou agresi v rozporu s úmluvou OSN z roku 1948, kterou obě strany podepsaly.

  Lukašenko: Rusko začalo s přesunem jaderných zbraní do Běloruska

„Pokud soud shledá, že pro činy Ruska neexistovalo zákonné ospravedlnění (podle úmluvy o genocidě), může toto rozhodnutí posloužit jako základ pro budoucí nárok na odškodnění,“ řekla McIntyreová.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com