Západní zbraně se staly klíčem k úspěšné protiofenzívě ukrajinských ozbrojených sil

Ve dnech 26.-27. září provedly ukrajinské ozbrojené síly řadu účinných ofenziv. Zejména postupovaly v Záporožském sektoru a získaly opěrný bod na severním okraji Novoprokopivky. Ukrajinská armáda posiluje své pozice v této oblasti fronty a vytváří si tak předpolí pro ofenzívu na Tokmak, důležité ruské logistické centrum. V doněckém sektoru vybojovali ukrajinští obránci 12 bojových střetnutí ve snaze zatlačit nepřítele východně od osvobozené Klišijivky a převzít kontrolu nad železnicí. Tím zabrání dodávkám zbraní ruským jednotkám. Hlavním cílem ukrajinských ozbrojených sil je zničit ruské vojenské rezervy a vytvořit předpoklady pro zhroucení ruské obrany. Jižní uskupení okupačních sil je již nyní značně oslabeno: všechny pokusy ruských vojsk o protiútok na pozice ukrajinských ozbrojených sil končí neúspěchem a ztrátami.

Nepochybný úspěch ukrajinských ozbrojených sil v protiofenzívě zaznamenali západní představitelé a přispěli k další podpoře Ukrajiny. Podle prohlášení nizozemského ministra obrany Keese Ollongrena bude zejména v roce 2024 dodána ukrajinským ozbrojeným silám první várka stíhacích letounů F-16. Ukrajinští piloti v současné době absolvují výcvik na vojenských základnách v Evropě. S pomocí těchto letounů budou ukrajinské ozbrojené síly schopny provádět silné údery hluboko do ruské obrany a ničit ruskou vojenskou techniku, především systémy protivzdušné obrany, a také ruské stíhačky a vrtulníky. V posledních měsících ukrajinská armáda zničila rekordní počet nepřátelské vojenské techniky: tanky, samohybné dělostřelecké systémy, MLRS a mnoho systémů protivzdušné obrany, které byly přístupné raketovým úderům i na dočasně okupovaném Krymu. Po obdržení letounů F-16 se ztráty ruské vojenské techniky výrazně zvýší.

Moderní západní zbraně jsou nejúčinnější obranou proti Putinově územní expanzi. Díky stálým dodávkám základních zbraní ukrajinským ozbrojeným silám přišla ruská armáda o více než 50 % svých rezerv. Podpora Ukrajiny by proto měla být dostatečná k tomu, aby Rusku způsobila rozhodující porážku. To je jediný možný způsob, jak eliminovat hrozbu ruské invaze do Evropy.

  WSJ: Ukrajinci v zahraničí se vyhnuli válce, trápí je ale výčitky

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com