Bořil za potyčku dostal trest na čtyři zápasy, Krejčí na dva

Slávista Jan Bořil za potyčku v nedělním pražském derby nesmí nastoupit v nejbližších čtyřech soutěžních zápasech, sparťan Ladislav Krejčí ve dvou utkáních. O trestech pro kapitány obou týmů na dnešním mimořádném zasedání rozhodla disciplinární komise Ligové fotbalové asociace. Asistentovi trenéra Slavie Pavlu Řehákovi za vběhnutí na hrací plochu zakázala výkon funkce na dva soutěžní duely, vedoucímu mužstva Sparty Miroslavu Barankovi za stejný prohřešek na jedno utkání. Červenobílí se proti verdiktům odvolají, Letenští kvitovali, že podle komise se více provinili domácí.

Šlágr 9. ligového kola v Edenu provázely velké emoce a nervózní průběh vyvrcholil v 88. minutě. Po faulu slávisty Mojmíra Chytila na brankáře Sparty Petera Vindahla se na trávníku strhla strkanice a do potyčky se dostali kapitáni Bořil s Krejčím. Oba se drželi pod krkem a od sudího Ladislava Szikszay dostali červenou kartu, Bořil si počínal aktivněji a ještě poslal k zemi hostujícího Lukáše Haraslína. Řehák s Barankem nedovoleně vběhli na trávník, slávistický asistent navíc po svém vyloučení ještě lehce zatáhl za rukáv čtvrtého rozhodčího Ondřeje Pechance.

Komise ohodnotila chování Bořila a Krejčího jako tělesné napadení a podle příslušného paragrafu disciplinárního řádu mohla udělit trest ve výši až osm soutěžních utkání. „Komise při hodnocení přihlédla k celému průběhu konfliktu a zhodnotila, že u hráče Krejčího se jednalo primárně o držení a cloumání. U hráče Bořila se jednalo i o udeření a to i ve vztahu k hráči Haraslínovi,“ vysvětlil předseda komise Richard Baček, proč Bořil dostal vyšší trest.

Krejčí přijde o středeční utkání domácího poháru na stadionu Líšně a o víkendový ligový šlágr s Plzní. Bořil rovněž zmešká zápas MOL Cupu a následná tři ligová kola.

Slavii se verdikt komise nelíbí. „S rozhodnutím nesouhlasíme a odvoláme se. Považujeme rozhodnutí vzhledem k podkladům předloženým komisi za neadekvátní především z toho důvodu, že dle dostupných záběrů Bořil situaci na konci utkání nevyprovokoval. Myslíme si, že pokud komise přistoupila k takovému trestu pro našeho hráče, měla ke stejnému trestu přistoupit u všech hráčů, kteří byli v konfliktu zapojeni,“ řekl novinářům ředitel strategické komunikace Slavie Jakub Splavec.

  Sparta prohrála v EL na hřišti Betisu Sevilla 1:2, přestože vedla

Řehák vedle zákazu vstupu na lavičku na dvě utkání dostal pokutu 40 tisíc korun, Baranek 10 tisíc korun. „Z jejich strany došlo k narušení řádného průběhu hry. Ani jeden z nich se však nezapojil do šarvátky, která v tu dobu mezi oběma tábory probíhala, což disciplinární komise vzala jako polehčující okolnost,“ řekl Baček.

„U pana Řeháka je však potřeba zmínit, že na hřiště vběhl jako první a především neoprávněně po vyloučení sáhl na čtvrtého rozhodčího. To považujeme za naprosto nepřijatelný akt, který nemá ve fotbalových zápasech co dělat. Navíc je v recidivě, protože byl v posledních dvou letech již potrestán,“ připomněl Baček.

Sparta verdikt přijala. „Snažili jsme se před komisí velmi důkladně rozebrat, jak celé situace vypadaly. Použili jsme fotografie, kamerové záznamy. Co se týká případného odvolání, je ještě velmi brzy a v tuto chvíli nechci být definitivní. O této možnosti jsme se nebavili, kolegy jsem jen informoval o výsledku a o tom, že byla naplněna představa o tom, s čím jsme sem šli. Tedy, že míra zavinění a závažnost prohřešků byl na straně Slavie neporovnatelně vyšší,“ řekl novinářům mluvčí Sparty Ondřej Kasík.

Komise zároveň po derby zahájila řízení s oběma kluby. Se Slavií za porušení povinností pořadatele, se Spartou za nevhodné chování jejích fanoušků. Domácí příznivci mimo jiné vhazovali předměty na trávník a v první půli se vytasili s vulgární choreografií proti soupeři přes celou tribunu. Sparťané v „kotli“ zase vhazovali ze svého sektoru mezi sedící diváky pyrotechniku. Verdikty vůči klubům vynese komise až na dalším zasedání.

„Pro mě osobně to bylo nejhorší utkání za 15 let ve Spartě, které jsem musel absolvovat. Bylo potřeba disciplinární komisi říct, jaký byl kontext celého nedělního derby. Věřte mi, že bychom si skutečně přáli přijet na Slavii a v rámci neustále vzrůstající kultury českého fotbalu tam odehrát zápas v diametrálně odlišné atmosféře, než jak tomu bylo nyní,“ podotkl Kasík.

  Svitolinová před French Open získala titul ve Štrasburku

Sparta v derby na Slavii remizovala 1:1 a o skóre se udržela v čele ligové tabulky. Oba góly padly z penalt – v 58. minutě otevřel skóre domácí Václav Jurečka a v 11. minutě nastavení srovnal střídající Haraslín. Podle komise rozhodčích sudí Szikszay většinu situací v derby posoudil správně, v 21. minutě měl ale hlavní arbitr vyloučit sparťana Angela Preciada za ostrý zákrok na Lukáše Provoda.

„Uznáváme naši odpovědnost za průběh derby, včetně mojí osobní. Pro budoucnost fotbalu však chceme diskutovat o příčinách a okolnostech. Nesouhlasíme se závěry komise rozhodčích FAČR. Nerozumíme bezprecedentnímu časovému a procesnímu postupu disciplinární komise a vyneseným rozhodnutím. Proti závěrům se odvoláme,“ uvedl předseda představenstva Slavie Jaroslav Tvrdík na sociální síti X.

Teplický Petr Hronek dostal od komise za vyloučení klasicky trest na jedno soutěžní utkání stejně jako jablonecký Heiderson Hurtado. Jeho spoluhráč Filip Souček vynechá příští kolo za čtyři žluté karty.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com