Slovenské volby se blíží. K hlasování vyzývají strany i občanská sdružení, zájem mladých roste

Do předčasných parlamentních voleb na Slovensku zbývá už jen týden. Finále kampaně je dále napjaté. Lídr průzkumů Smer-SD ohlásil, že po volbách podá žalobu na prezidentku, kterou viní ze zásahů do vyšetřování a porušení ústavy. Strany mezitím usilují o nerozhodnuté voliče, kterých může být až třetina. Otazníkem zůstává volební účast, vyzývají k ní strany i občanská sdružení.

Například kampaň Pretovolim.sk je určena zejména mladým voličům. Série festivalů, koncertů a diskuzí putuje napříč Slovenskem od začátku července. Nevzkazuje lidem, koho mají nebo nemají volit, ale hlavně to, aby na volby nezanevřeli.

Hraje se celkem o čtyři a půl milionu slovenských hlasů. Hokejový mistr světa a vítěz Stanley Cupu Michal Handzuš, který je ambasadorem projektu, má za sebou stovku zápasů. A nyní svádí zápas s nezájmem mnoha – nejen mladých – Slováků. „Naši rodiče to neměli, my to máme, tak bychom to měli využít,“ říká.

U mladých vede Progresívne Slovensko

Zájem mladých do pětadvaceti let přitom roste. Ještě v květnu chtěla odevzdat hlas asi polovina, minulý měsíc už to byly dvě třetiny. Jejich priority se víceméně shodují s většinou společnosti. Za nejdůležitější považují ceny potravin, dostupnost bydlení nebo podporu mladých rodin. V předvolebních průzkumech stále vede strana Smer-SD. U mladých ale vítězí Progresívne Slovensko, druhé je pak hnutí Republika.

Moderátorka a ambasadorka projektu Veronika Cifrová Ostrihoňová vnímá značné znechucení mladých Slováků politikou. „Atmosféra na Slovensku je hustší a méně tolerantní. A to je to, co se jim nelíbí a proč uvažují o odchodu jinam,“ poznamenala.

Kampaň proto reaguje i na odliv Slováků do zahraničí. Jen v Česku jich žije, pracuje nebo studuje nejméně dvě stě tisíc. I k nim míří výzvy, že politiku nemusejí vnímat negativně, ale jako příležitost a někdy i radost a zábavu.

  Maltská lidovecká poslankyně Metsolaová se stala novou předsedkyní EP

CT24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com