Bývalí wagnerovci už jsou zase na Ukrajině, tvrdí představitel ukrajinské armády

Bývalí bojovníci ruské žoldnéřské Wagnerovy (v ruském přepisu Vagnerovy) skupiny už jsou zase na frontě na východě Ukrajiny, uvedl dnes server Ukrajinska pravda. Odvolal se přitom na vyjádření představitele východního uskupení ukrajinských sil Ilju Jevlaše. S odvoláním na nejmenovaného ukrajinského operátora dronů o tom napsala také americká CNN.

Podle Jevlaše jde o wagnerovce, kteří předtím pobývali na území Běloruska, kam se přesunuli po nevydařeném červnovém puči svého šéfa Jevgenije Prigožina. Část z nich podepsala kontrakt s ruským ministerstvem obrany a přesunula se na Ukrajinu, kde Rusko vede už 19 měsíců invazi, zatímco další se vydali do Afriky.

„Kvůli ztrátě svého šéfa Jevgenije Prigožina už nejsou takovou hrozbou jako dřív, například před rokem,“ sdělil Jevlaš. Prigožin zemřel v srpnu při pádu svého soukromého letadla. Někteří wagnerovci podle Jevlaše působí jako instruktoři, další vstoupili do obvyklých bojových jednotek.

Návrat wagnerovců k Bachmutu na východní Ukrajině zmínil ve svém článku o ukrajinské ofenzivě na východě také web stanice CNN. „Ano, wagnerovci jsou tu také. Vrátili se, rychle změnili velitele a jsou zpátky,“ citoval vyjádření ukrajinského operátora, kterého jmenoval jen pomocí jeho přezdívky.

ČTK

  Kreml: Moskva bude považovat útok na anektovaná území za agresi vůči Rusku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com