Česko je nutné důkladně vyzbrojit. Armáda si zaslouží nejmodernější zbraně

Opozice rozjela destruktivní kampaň proti nákupu amerických stíhaček F-35. Musíme poslouchat bláboly, kolik by za jednu stíhačku mohlo být postaveno mateřských školek, a že o ty peníze vláda připraví důchodce. K tomu se média předhánějí v dokazování, že náklady na stíhačky mnohem převýší zveřejněných 140 miliard, ale vyšplhají se až na astronomických 300 miliard.

Je to debata, v níž mají kritici zbrojení velmi nečisté úmysly, a amatérští experti na skutečnou cenu stíhaček vzbuzují trapné rozpaky. Skutečnost, že vláda navyšuje výdaje na armádu a že se ministerstvo obrany a generální štáb věnují přezbrojování a modernizaci bojové techniky, je třeba přivítat. Příliš jsme si zvykli na to, že se nás válečné konflikty ve světě netýkají a že by nás měl při případném ohrožení ochránit někdo jiný než my sami.

Válka na Ukrajině naplno obnažila křehkost mírového života. Eskalace válečného konfliktu není vzhledem k barbarským režimům v Rusku i v Bělorusku vůbec vyloučená. A tou nejlepší metodou, jak zastrašit nepřítele a odvrátit ho od pokušení k agresi, je právě vojenská síla a viditelné odhodlání k obraně.

Česká mentalita je příliš poznamenaná dějinnou zkušeností s nacistickou a sovětskou agresí, kdy z logických příčin nedošlo k vojenské obraně státu. Ačkoli je nesmyslné nyní hořekovat, že jsme se nebránili, tak zároveň musíme nahlédnout riziko demoralizace, k níž mohou tyto zkušenosti přispět. Dnes jsme ale v diametrálně odlišné a strategicky mnohem lepší situaci a máme povinnost vůči sobě i vůči spojencům v NATO být vojensky co možná nejsilnější a co nejméně zranitelní.

Na kampani proti moderním stíhačkám, které umožní kompatibilitu naší armády s vojsky spojeneckých zemí, je zrůdný jeden klíčový aspekt. Kromě Andreje Babiše a Tomia Okamury tu je totiž ještě jeden lídr, kterému stíhačky F-35 ve výzbroji české armády opravdu hodně vadí. Tím lídrem je Vladimir Putin. Je to zájem našich nepřátel, abychom byli vojensky co nejslabší. Mimochodem, propagandisté v ruské státní televizi se s oblibou vysmívají Čechům, že se nikdy nebrání.

  Stanjurova angličtina překvapila. Sorry, řekly Langšádlová a Černochová

A právě proto je třeba s tou poraženeckou demoralizací rázně skoncovat. Česko má být vojenskou mocností. Česko má mít co nejmodernější zbraně. A česká armáda má mít co nejkompetentnější bojovníky včetně pilotů těch nejlepších letadel. Protože nejsme žádní slaboši a máme svoji hrdost. Silná a moderní armáda je zásadní podmínkou naší příslušnosti k civilizovanému světu.

Zdroj: Forum24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com