V Česku musí do roku 2050 vzniknout 28 tisíc lůžek v domovech pro seniory. Už nyní čekají i měsíce

irozhlas.cz/

Tisíce lůžek můžou v budoucnu chybět v českých domovech pro seniory. Populace podle statistiků stárne, kapacity sociálních služeb se ale navyšují jen pomalu. Podle analýzy poradenské společnosti EY pro Asociaci poskytovatelů sociálních služeb musí v Česku do roku 2050 vzniknout skoro 28 tisíc nových lůžek. Jinak se o třetinu sníží současná dostupnost pobytových sociálních služeb. S nedostatkem lůžek se přitom domovy pro seniory potýkají už dnes.

V pražském Domově pro seniory Elišky Purkyňové se zdravotní sestry a pečovatelky starají o 400 klientů. Nových žádostí o místo v domově mají ročně jen o něco málo méně. Vyhovět můžou zhruba stovce lidí. Rodiny se na pobytová zařízení často obracejí ve chvíli, kdy péči o seniora doma už nezvládají. Do zařízení se tak teď dostávají výrazně starší klienti než před 20 lety.

„Evidujeme si klienty, kde říkáme že ‚hoří‘. V loňském roce máme 320 žádostí a z toho opravdu těch urgentních, kteří by měli nastoupit, je kolem stovky. S rodinami diskutujeme, hledáme možnosti, bavíme se třeba i v nemocnicích, jestli by tam ještě chvilku mohli pobýt. Řešíme to individuálně, ale situace je pro mnoho rodin opravdu zoufalá,“ popisuje Radiožurnálu ředitelka Eva Kalhousová.

V celém Česku je podle údajů ministerstva práce a sociálních věcí v domovech pro seniory a domovech se zvláštním režimem třeba pro lidi se stařeckou demencí bezmála 60 tisíc lůžek.

Obsazeno mají často domovy nejen v Praze, ale i v dalších regionech. Například ve Středočeském kraji je průměrná čekací doba na místo v domově pro seniory 317 dní.

Podle ministerstva neexistuje nárok na okamžité přijetí seniora. „Zákon sám o sobě nikomu negarantuje okamžitou dostupnost služby, stejně jako zdravotní systém negarantuje neakutní operace ihned, kdy se zjistí, že ji pacient potřebuje,“ říká mluvčí Jan Nováček.

  Plaga: První stupeň ZŠ by se měl střídat ve výuce doma a ve škole

46 tisíc odmítnutých žádostí

Ministerstvo práce a sociálních věcí eviduje za minulý rok v celém Česku přes 46 tisíc odmítnutých žádostí o lůžko v pobytových zařízeních pro seniory. Čísla ale budou zřejmě nižší – lidi si totiž většinou podávají žádost do více domovů. Skutečný počet odmítnutých seniorů ministerstvo nezná.

Podle analýzy společnosti EY v posledních pěti letech místa přibývají hlavně díky soukromým poskytovatelům, církvím a neziskovým organizacím. Kraje a obce mluví spíš o podpoře terénních služeb.

Kapacity pečovatelských a ambulatních služeb ale bude potřeba taky výrazně rozšířit. „Tak aby byly dostatečné kapacity terénních služeb a byla možnost službu zajistit přímo rodinám v jejich přirozeném prostředí v jejich bytech,“ zdůrazňuje místopředseda Asociace poskytovatelů sociálních služeb Jiří Procházka.

Podle asociace v Česku už několik let chybí reforma dlouhodobé péče. Ministerstvo práce a sociálních věcí ji chce ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví dokončit do března 2023.

Česko taky stále čeká na reformu financováních sociálních služeb. Podle analýz ministerstva práce a sociálních věcí je nutná do roku 2030 a jako nejvhodnější model financování se ukazuje systém pojištění na péči. Rozhodovat o obou reformách bude až příští vláda po podzimních sněmovních volbách.

Zdroj: https://www.irozhlas.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com