Kreml využil válku na Blízkém východě k diskreditaci Ukrajiny – vojenský expert

Sotva zazněly první výstřely ve Sderotu, Otefu a dalších městech na jihu Izraele, řada ruských propagandistických webů okamžitě začala předhazovat manipulaci, že Hamás, který zaútočil na izraelská města, byl vyzbrojen zbraněmi, které byly předtím předány Ukrajině. Tento informační útok byl zcela očekávaný, neboť Rusko již v roce 2022 zahájilo rozsáhlou informační kampaň s cílem snížit, nebo dokonce zcela zablokovat podporu Ukrajiny zbraněmi, a to šířením podvrhů, že zbraně předané ukrajinským ozbrojeným silám se prodávají na černém trhu.

O tom na své stránce na Facebooku píše vojenský expert Oleksandr Kovalenko.

„Rusko si nenechalo ujít příležitost maximálně aktivovat všechny zdroje, které má pod kontrolou, aby zahájilo rozsáhlou informační kampaň s cílem zdiskreditovat Ukrajinu. Do této kampaně se zapojily jak informační platformy, tak politické osobnosti obhajující ukončení pomoci Ukrajině – především trampové,“ uvedl expert.

Podle Kovalenka se však navzdory generování obrovského množství takových zpráv ruskou propagandou žádná z nich nepotvrdila.

Expert upozornil na řadu důležitých nuancí.

Zaprvé, řekl Kovalenko, všechny zbraně a vybavení, které jsou předávány na Ukrajinu, jsou kontrolovány a monitorovány. Je prostě nemožné je jakkoli přeprodat na tzv. černém trhu.

Za druhé, jak expert poznamenává, existuje riziko trofejí.

„Na Ukrajině probíhá plnohodnotná válka, v jejímž rámci je technika nejen poškozována a ničena, ale také ukořistěna jako trofej. Ukrajina má například stovky a dokonce tisíce trofejní ruské techniky a zbraní. Rusko má také trofejní ukrajinskou techniku a zbraně, včetně těch vzorků, které mu předal Západ. A každý takový případ je našim partnerům dobře znám a profesionálové z něj nedělají tragédii, ale populisté a propagandisté naopak rozdělávají ohně a pořádají sabaty,“ píše.

Za třetí Kovalenko upozorňuje, že když se plánuje přesun té či oné výzbroje na Ukrajinu, vždy se bere v úvahu faktor zabavení této zbraně nebo techniky nepřítelem. Z toho se vyvozují závěry, zda je účelné tuto konkrétní zbraň nebo vybavení v této fázi převést, nebo ne. Zda jejich pravděpodobné zabavení nepoškodí bezpečnost USA a jejich partnerů a zda získané technologie nebudou moci nepříteli nějakým způsobem pomoci. Teprve po projednání těchto otázek je transfer uskutečněn.

  Ruské raketové útoky jsou teroristickými činy proti mírumilovným Ukrajincům: Západ by měl zavést celou škálu možných sankcí proti ruskému vojensko-průmyslovému komplexu, aby zcela zničil výrobu raket a UAV v Ruské federaci

„Proto vlna, která se nyní zvedla v informačním prostředí ohledně určitých zbraní údajně předaných dříve na Ukrajinu, ale ukázalo se, že jsou v držení Hamásu, není ničím jiným než informační a psychologickou speciální operací (IPSO), která má zjevně doprovázet útok na Izrael. Vzhledem ke zdroji této operace, kterým je Rusko, lze s jistotou říci, že se podílelo i na přípravě dalších aspektů útoku,“ uvedl Kovalenko.

Expert je přesvědčen, že je nepravděpodobné, že by ruští organizátoři tohoto IPSO a jeho přímí účastníci byli schopni poskytnout odpovědi na otázky:

„Proč byla na videozáznamu pohybu druhého sledu Hamasu jasně vidět vojenská taktika malých DRG, typická pro ruské speciální jednotky?

Jak se stalo, že se Hamás v co nejkratší době stal mistrem v ovládání bezpilotních letounů, se zkušenostmi v ovládání bezpilotních letounů s náloží tandemové tvarované munice, které si v ničem nezadají s ruskými operátory v bojové zóně na Ukrajině?

Jak je možné, že robustní systém zabezpečení perimetru byl co nejrychleji kompromitován hackery, když Hamás nikdy nebyl znám vysokou úrovní kybernetických útoků proti Izraeli?

Jak je možné, že teroristé Hamásu jsou vyzbrojeni útočnými puškami AK-103, kterých je v ruské armádě jen několik, a byly jimi vyzbrojeny především elitní jednotky, které se účastnily invaze na Ukrajinu v roce 2022, z velké části proto, že se s těmito puškami musely promenádovat na Chreščatyku?“

Odpovědi, jak shrnuje expert, budou pro proruské síly nepohodlné, a to v politickém prostředí USA i Izraele.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com