Německá vláda přehodnotí finanční podporu Palestině, projedná to s Izraelem

Německá vláda po útocích palestinského radikálního hnutí Hamás na Izrael přehodnotí finanční podporu palestinských území. Dnes to oznámila německá ministryně pro hospodářskou spolupráci a rozvoj Svenja Schulzeová. Poznamenala, že Německo chce financovat výhradně mírové a bezpečnostní projekty a že kvůli aktuálnímu vývoji vše projedná s Izraelem.

„Přísně dbáme na to, aby naše podpora lidí na palestinských územích sloužila míru a nikoli teroristům. Ale útoky na Izrael znamenají strašlivý předěl. Proto přehodnotíme naše celé zapojení na palestinských územích,“ uvedla Schulzeová v prohlášení. „Během této revize chceme mluvit především s Izraelem o tom, jak našimi rozvojovými projekty můžeme co nejlépe posloužit míru v regionu a bezpečnosti Izraele,“ dodala.

V německých médiích po sobotním úderu Hamásu na Izrael zaznívá kritika toho, že Německo možná nemá zcela jasný přehled, na co jeho peníze Palestinci využívají. Podobná kritika se týká i příspěvků palestinským organizacím ze strany Evropské unie.

Schulzová uvedla, že Berlín bude své kroky koordinovat s dalšími mezinárodními partnery, aby postupovali v co možná největší shodě.

Německé rozvojové závazky pro palestinská území nyní činí podle ministerstva pro hospodářskou spolupráci 250 milionů eur. Berlín v regionu financoval mimo jiné vybudování vodovodní infrastruktury, výstavbu čističek odpadních vod, rozšiřování dostupnosti zdravotního systému nebo potravinové programy. Peníze míří i na pomoc uprchlíkům a také příslušným agenturám OSN.

ČTK

  Putin opět kritizoval Západ, chtěl by s ním jednat jako rovnoprávný partner

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com