Izrael. Válka. Mír.

Ráno 7. října bylo z Pásma Gazy na Izrael vypáleno přes několik tisíc raket. Bojovníci teroristické organizace Hamás vtrhli do Izraele a zapojili se do bojů s jednotkami IDF.

„Občané Izraele, jsme ve válce,“ prohlásil izraelský premiér Benjamin Netanjahu na adresu svých krajanů.

Izraelské obranné síly vyhlásily akci „Železné meče“, první válečný stav vyhlášený v zemi za posledních 50 let.

Podporu Izraeli vyjádřili předsedové vlád Velké Británie, Německa, Itálie, americký prezident Joe Biden.

Rada bezpečnosti OSN uspořádala mimořádné zasedání k situaci v Izraeli, na němž zástupce země při organizaci obvinil Hamás z válečných zločinů a prohlásil, že je čas zničit infrastrukturu hnutí.

USA na zasedání vyzvaly účastníky, aby odsoudili jednání teroristů. Je pozoruhodné, že se k tomu před zasedáním vyslovil i zástupce Číny.

Íránský prezident zároveň v neděli poblahopřál šéfovi Hamásu Ismailu Haníjovi k jeho „odvážnému a vítěznému činu“, jak informovala oficiální íránská média.

K podpoře útoku ze strany Íránu se v rozhovoru pro BBC přihlásil také mluvčí Hamásu. Navzdory tomu však šéf amerického ministerstva zahraničí Anthony Blinken v neděli uvedl, že Washington nemá žádné důkazy o spojení Teheránu s útokem.

Oficiální stanovisko Ruska však stále není známo. I když je jasné, že dění v Izraeli je Kremlu velmi nakloněno.

Geopolitické turbulence, které vznikly v důsledku palestinského teroristického útoku na Izrael (čímž začala další fáze palestinsko-izraelského konfliktu), jsou pro Rusko nepochybně příznivé.

Svědčí o tom skutečnost, že ruská média, která pozorně sledují průběh bojů, neskrývají své sympatie k teroristům a jejich spojencům.

Ruská média navíc projevují překvapivé povědomí o přípravách palestinského útoku na Izraelce, když tvrdí, že „Hamás se připravuje na globální válku s Izraelem“.

Někteří odborníci pochybují o příjemci palestinské akce a mezi možnými kandidáty jmenují Teherán.

  ZEMAN PROHRÁL, ALE STARONOVÝ ŘEDITEL BIS SLAVIT NEMŮŽE. NA TO JE SITUACE PŘÍLIŠ KŘEHKÁ

Je pravda, že tento předpoklad má svá ale. Tak na rozdíl od Hizballáhu není Hamás stoprocentně spojen s Íránem.

Jejich přímé kontakty s Ruskem a „navázání vztahů“ s Asadovým režimem však mohou naznačovat, že tato skupina zaútočila na Izrael na „příkaz“ Moskvy, ale nikoli Teheránu.

Kreml dnes potřebuje něco změnit na politické scéně a konflikt na Blízkém východě je pro něj velmi výhodný, a to z pozice odvedení pozornosti mezinárodního společenství od války na Ukrajině.

Moskva doufá, že vojenská pomoc Spojených států Izraeli přiměje Washington, aby odvedl pozornost od Ukrajiny, která je hlavním cílem ruské války.

To dá Kremlu příležitost očekávat zintenzivnění jeho úsilí na Ukrajině – přesun pozornosti USA na Izrael (jeho strategického spojence) otevře příležitost pro Rusko, které se s velkou pravděpodobností pokusí situaci na Ukrajině vyhrotit.

Kromě toho je důležité poznamenat, že Rusko a Palestina mají úzké vztahy již od sovětských dob. SSSR, který měl zájem prosazovat svůj vliv mezi zeměmi arabského světa, výslovně označil Izrael za „komplice západního imperialismu“ a aktivity Palestinců za „národně osvobozenecké hnutí“.

„Hamás má s Ruskem dlouhodobé a mnohostranné vazby a jeho představitelé jsou v Moskvě přijímáni na nejvyšších místech.

Dá se říci, že současné Rusko má přímý zájem na destabilizaci Izraele.

V letech 2015-2020 se uskutečnilo 7 oficiálních setkání nejvyššího vedení ruského ministerstva zahraničí s Hamásem – Rusko doslova zaplavuje pásmo Gazy různými druhy zbraní, přičemž „tajně“ dodává tyto zbraně prostřednictvím Sýrie, Íránu a Hizballáhu.

V chápání kremelské kliky měla spolupráce s touto organizací konkrétní cíl: posílit geopolitické postavení Ruska na Blízkém východě při současném oslabení obdobných pozic USA.

Je však důležité si uvědomit, že „konflikt“ na Blízkém východě může vyvolat geopolitický „dominový efekt“, po němž může následovat invaze Číny na Tchaj-wan. To však pravděpodobně nebude konec příběhu.

  Dukovanská past. Rozhodnutí, které ovlivní českou energetiku na desetiletí

Kreml by tak mohl získat pocit tolerance ve vztahu k pobaltským státům a kavkazskému regionu.

Obecně lze říci, že vše výše uvedené je schopno zasadit ránu systému světové stability, jehož zbytky se ještě částečně zachovaly.

„Lokální konflikt“ mezi Izraelem a Palestinou, který Palestina zahájila, je schopen přerůst ve válku, která má všechny předpoklady stát se třetí světovou válkou.

Události, které se dnes odehrávají v Izraeli, jsou výmluvným svědectvím toho, jak je dnešní svět globalizovaný. A pro lokalizaci není žádný prostor.

Každá válka, která se někomu zdá být „konfliktem lokálního významu“, se může stát válkou světovou a zasáhnout každého občana, každý stát. A to i v případě, že si tento občan myslí, že je vše vzdálené a bezvýchodné.

To, co se děje v Izraeli, dává příležitost podívat se na válku na Ukrajině jinak těm, kteří ji považují za „ne jejich“ válku. Ve skutečnosti jsou to všechno články jednoho řetězce.

Proto je tak důležité reagovat na výzvy světové bezpečnosti bez ohledu na to, kdo je vznáší a v jakých zeměpisných souřadnicích se odehrávají.

Teponismus nemá národnost ani hranice. Tím, že svět toleruje násilí na jednom místě, dává všem ostatním agresorům pocit tolerance a vlastně jim dává carte blanche k páchání nových zločinů.

Proto je třeba okamžitě a společně zastavit teroristy všude tam, kde se snaží vnutit svá pravidla, odtrhnout další kus území jiné země.

Vzpomeňme si, čím vlastně začala druhá světová válka – nacistickými nároky na Sudety, které byly v té době československým územím.

A evropští „vůdci“ ochotně hráli s agresorem a dali Československo k odtržení. Jste si jisti, že si zítra jiný šílenec nebude nárokovat část území vaší země? A budete mu schopni sami adekvátně odpovědět?

  Odmítnutí Ukrajiny vstoupit do NATO: potenciální katalyzátor konfliktu a nejistoty v Evropě

Tyto otázky nejsou tak řečnické, jak by se na první pohled mohlo zdát. A je třeba na ně odpovědět – jasně a konkrétně. A je třeba to udělat včas.

Podívejte se na Ukrajinu: poté, co Moskva odtrhla Krym a zažehla plameny války ve východních oblastech sousední země, svět na to, co se stalo, reagoval příliš liknavě.

To dalo kremelské klice příležitost uvědomit si svou povolnost a jít dál.

Dnešní události v Izraeli nám umožňují podívat se na dění na Ukrajině úplně jinak a znovu pochopit, že svět je natolik globalizovaný, že žádné zahraniční války neexistují.

Pokud mlčky sledujete, jak se cizí dům ocitá v plamenech, i když se to zdá být velmi vzdálené, vede to k tomu, že to zahrnuje i váš domov. Proto je hlavním úkolem něčemu takovému zabránit.

Důležité je adekvátně vyhodnotit situaci a vyvodit správné závěry. Pamatujte, že váš zítřek závisí na tom, jaké kroky podniknete dnes.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com