Severní Korea podle USA dodala Rusku vojenské vybavení a munici

Severní Korea dodala podle Spojených států Rusku více než 1000 kontejnerů s vojenským vybavením a municí, kterou může Moskva využít ve válce na Ukrajině. Informoval o tom dnes mluvčí Bílého domu John Kirby.

Potvrdily se tak zřejmě úvahy o možné zbrojní spolupráci KLDR a Ruska. Ty se poprvé objevily poté, kdy se minulý měsíc v Rusku setkali ruský prezident Vladimir Putin a severokorejský vůdce Kim Čong-un. Podle Kirbyho se Spojené státy domnívají, že Pchjongjang se snaží výměnou za munici získat moderní ruské zbraně, které bude moci využít i ve svém jaderném programu.

„Odsuzujeme KLDR za to, že poskytla Rusku vojenské vybavení, které bude využito k útokům na ukrajinská města, zabíjení ukrajinských civilistů a podpoře ruské ilegální války,“ řekl Kirby. „Nedovolíme, aby KLDR pomáhala ruské válečné mašinerii skrytě. Svět by měl vědět i o tom, jakou pomoc zřejmě Rusko poskytne KLDR na oplátku,“ dodal.

Bílý dům zveřejnil snímky, které podle něj ukazují nakládku kontejnerů s municí na loď plující pod ruskou vlajkou. Kontejnery mezi 7. zářím a 1. říjnem putovaly ze severokorejského Nadžinu do ruského dálněvýchodního přístavu Dunaj nedaleko Vladivostoku a podle Američanů skončily v muničním skladu ve městě Tichoreck na jihu Ruska, asi 300 kilometrů od hranic s Ukrajinou.

„Domníváme se, že za tuto podporu bude Pchjongjang žádat od Ruska pomoc, a to včetně bojových letadel, raket země vzduch, obrněných vozidel, vybavení pro výrobu balistických raket nebo dalšího materiálu a pokročilých technologií,“ uvedl Kirby.

Kim Čong-un v půlce září odcestoval obrněným vlakem na ruský Dálný východ a na kosmodromu Vostočnyj jednal s Putinem. Následně za doprovodu ruského ministra obrany Sergeje Šojgua navštívil další klíčová vojenská a technologická místa v regionu. To vyvolalo obavy Západu ohledně zbrojního spojenectví mezi oběma zeměmi, hlavně v kontextu možné ruské pomoci Pchjongjangu s vysláním špionážního satelitu do vesmíru a dodávky zbraní pro ruskou armádu, která už rok a půl vede válku na Ukrajině.

  Češka odsouzená v Pákistánu za pašování drog byla dle právníka zbavena obžaloby

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com