Poláci od rána volili i v Praze, Brně a Ostravě, zájem na ambasádě byl velký

V polských parlamentních volbách mohli Poláci svůj hlas odevzdat i na dvou místech v Praze a po jednom v Brně a Ostravě. Na polské ambasádě ve Valdštejnské ulici v Praze 1 byl o volby zájem, lidé čekali na ulici již před otevřením volební místnosti, na druhém volebním místě v Truhlářské ulici se tvořily fronty. Stovky voličů přišly k urnám i v Brně a Ostravě. Polští voliči dnes rozhodli o složení 460členného Sejmu, dolní komory parlamentu, a 100členného Senátu. Kromě toho volili i v referendu, které prosadila národně-konzervativní strana Právo a spravedlnost (PiS).

V Praze mohli Poláci žijící v České republice a polští turisté s voličským průkazem svůj hlas odevzdat na ambasádě a také na polském konzulátu v Truhlářské ulici. Na Moravě mohli k urnám na konzulátech v Brně a Ostravě. Hlasování skončilo dnes ve 21:00, Poláci na rozdíl od České republiky volí jen v jednom dnu.

Polská konzulka Katarzyna Rytko-Bednareková ČTK sdělila, že v Praze se k volbám zaregistrovalo 2460 voličů. Podle Českého statistického úřadu v Praze loni trvale žilo 3359 polských občanů. „Je třeba vzít v úvahu, že někteří lidé budou volit s voličským průkazem, hlavně turisté, kteří nemají povinnost se předem registrovat,“ dodala konzulka. Na Moravě se pak podle generální konzulky Polské republiky v Ostravě Izabelly Wołłejko-Chwastowiczové zaregistrovalo v Brně a Ostravě zhruba po 300 voličích.

V budově polské ambasády v Praze byl podle místopředsedy volební komise Dariusze Piotra Blaszczyka zájem o volby velký a na ulici již při otevření uren v 07:00 čekalo asi 15 lidí. Voliči museli u vchodu projít bezpečnostním rámem, zhruba za deset minut po 09:00 jich podle zpravodaje ČTK dorazilo nejméně deset. Před konzulátem v Truhlářské se pak kolem 12:00 vytvořila desítky metrů dlouhá fronta, která trvala do odpoledne.

Na brněnském konzulátu v Jánské ulici v centru města se fronty tvořily pouze dopoledne po otevření volební místnosti, v průběhu dne přicházelo menší množství lidí. Velký zájem o volby zaznamenala dnes volební komise na polském konzulátu v Ostravě, před 15:00 přišlo svůj hlas do volební urny vhodit přes 60 procent z zaregistrovaných voličů.

  Vláda bude žádat poslance o prodloužení nouzového stavu o 30 dní

Podle odhadů výsledků po uzavření volebních místností má šanci sestavit vládu polská proevropská opozice . Nejsilnější stranou sice zůstává národně-konzervativní Právo a spravedlnost (PiS), na většinu potřebnou pro sestavení vlády však zřejmě nedosáhne. Parlamentní volby v Polsku přitáhly nebývale vysoký počet lidí, hlasovat přišlo 72,9 procenta oprávněných voličů.

PiS prosadila, aby se spolu s volbami konalo referendum týkající se privatizace státního majetku, věku odchodu do důchodu, zachování bariéry na hranici s Běloruskem a migrační politiky. Volbám předcházela vyhrocená volební kampaň, ve které PiS obviňovala předsedu Občanské koalice a někdejšího předsedu Evropské rady Donalda Tuska, že se proti současné vládě ve Varšavě spikl s Německem a Bruselem a snaží se ji odstavit od moci.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com