V Polsku jsou sečteny hlasy z 90 procent okrsků, náskok PiS se snižuje

Po sečtení hlasů z 90 procent volebních okrsků v nedělních parlamentních volbách si v Polsku udržuje vedení vládnoucí národněkonzervativní Právo a spravedlnost (PiS), jeho náskok před opoziční Občanskou koalicí se však snižuje. Vyplývá to z údajů, které dnes večer zveřejnila státní volební komise.

Právo a spravedlnost, které v Polsku vládne od roku 2015, podle těchto částečných výsledků získává 36,4 procenta hlasů, proevropská Občanská koalice má 29,7 procenta. Asi 14,5 procenta hlasů si připsala středová Třetí cesta, v pořadí další Nová levice má zatím 8,4 procenta. Do Sejmu, dolní komory parlamentu, se také pravděpodobně dostane ještě ultrapravicová Konfederace, kterou podpořilo přes sedm procent hlasujících.

Podle oficiálních údajů není jasné, kolik která strana získá mandátů v Sejmu. Z odhadů výsledků zveřejněných dříve během dneška ale vyplynulo, že PiS zřejmě nedosáhne na většinu potřebnou k sestavení vlády. Šance sestavit kabinet se tak možná otevře Občanské koalici, která dala najevo, že o případné vládní spolupráci bude jednat se Třetí cestou a Novou levicí.

Nedělní volby do Sejmu a Senátu provázela nejvyšší volební účast od pádu komunismu. Hlasovat přišlo více než 72 procent oprávněných voličů.

Duda poděkoval voličům za účast ve volbách, konečné výsledky očekává v úterý

Polský prezident Andrzej Duda dnes v prvním vyjádření od nedělních parlamentních voleb poděkoval krajanům za vysokou účast v hlasování. Vyzval také, aby vyčkali na konečné oficiální výsledky voleb, jejichž oznámení očekává okolo úterního poledne. Informovala o tom polská média.

„Zatím jde o výsledky průzkumu. Stále více volebních komisí dokončilo sčítání, ale ještě není (sečteno ani) deset milionů hlasů – a určitě bude odevzdaných hlasů více než 20 milionů, a tak je třeba klidně vyčkat na oficiální výsledky. Doufám, že zítra okolo poledne státní volební komise dokončí už veškeré sčítání a bude moci oznámit oficiální výsledky,“ řekl podle televize TVN 24 prezident během návštěvy Vatikánu, kde je kvůli 45. výročí zvolení Jana Pavla II. papežem.

  Izraelci opět protestovali proti plánu vlády oslabit nejvyšší soud

Za nejdůležitější Duda označil, že při tak obrovské účast se volby odehrály v klidu, přes všechny obavy, válku Ruska proti Ukrajině v polském sousedství a hrozby případných hybridních útoků z Běloruska.

„Moc mě těší, že to byly volby s obří účastí, nejvyšší v období svobodného, nezávislého a svrchovaného Polska,“ řekl. „Každé volby jsou testem, nakolik jsme demokratickou a zralou společností… Mohu říci, že včera jsme předvedli, že odpovědně bereme věci do vlastních rukou,“ dodal a zdůraznil, že „demokracie v Polsku je stabilní“.

TVN 24 dodala, že podle definitivních výsledků povolebního průzkumu společnosti Ipsos (exit poll) má demokratická opozice, jejíž hlavní silou je Občanská koalice bývalého premiéra Donalda Tuska, šanci získat 249 ze 460 mandátů v Sejmu, klíčové dolní komoře polského parlamentu, zatímco PiS může počítat se 196 mandáty. Zatím však pokračuje sčítání hlasů. Předseda státní volební komise Sylwester Marciniak doufá, že oficiální výsledky budou moci být oznámeny v úterý okolo poledne. „Možná vás probudíme okolo čtvrté či šesté, ale to nezáleží na nás. Jde o to, aby výsledky byly prověřené a správné,“ řekl podle TVN 24.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com