Česko musí zrychlit, říká Pekarová Adamová. TOP 09 chce zavést euro do roku 2030

V druhé půlce volebního období se chce koaliční TOP 09 věnovat zrychlení ekonomického růstu Česka. K tomu má pomoct podpora nových investic, rozvoje firem, zlepšení situace na trhu práce, zefektivnění fungování státu, především digitalizace, a cílené využívání peněz z EU.

Priority vedení strany v pondělí představilo novinářům. Zastavení růstu ekonomiky je podle vládní strany alarmující a země může začít zaostávat ve srovnání vývoje s rozvinutými evropskými ekonomikami.

Jako východisko vidí europoslanec a bývalý viceguvernér České národní banky Luděk Niedermayer rychlé nastartování změn v energetice a schopnosti pracovat s novými technologiemi. Česko by mělo také co nejrychleji naskočit do efektivního čerpání evropských dotací. Obdobné teze a slib podpory prioritních strategických investic nedávno představil i premiér a předseda ODS Petr Fiala.

„Evropa přeřazuje na vyšší rychlost a my musíme také přeřadit,“ konstatoval Niedermayer. Je podle něj zcela zásadní, aby proporční část investic do transformace evropské ekonomiky Česko mohlo přijmout, což si vyžádá rychlejší povolovací procesy. Ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová pak hovořila o potřebě budování ekonomiky s vyšší přidanou hodnotou a inovací.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, která bude v listopadu obhajovat stranický mandát, zdůraznila, že vláda v prvních dvou letech zabrzdila zadlužení země, digitalizuje a zefektivňuje služby státu, tlačí na efektivitu. Ekonomika ale nezrychluje, přičemž platí, že ekonomická prosperita vytváří prosperitu celé společnosti. „Nyní nerosteme a máme navíc,“ konstatovala Pekarová Adamová při představení tezí nazvaných „Česko musí zrychlit“. Výhledově posílit českou ekonomiku má i zavedení eura, jehož by strana chtěla dosáhnout do roku 2030.

Zveřejnění plánu opatření TOP 09 se podle předsedkyně strany nyní týká spíše vnitropolitické situace v zemi, nikoli blížících se evropských voleb. Strany dosavadní koalice Spolu, ve které je TOP 09 spolu s ODS a lidovci, se zatím nedohodly na společné cestě k eurovolbám, podle neoficiálních informací by výsledek zákulisních jednání měly představit do konce příštího týdne.

  Maláčová žádá Babiše o svolání vlády kvůli zdražení energií

Podle voličských preferencí se nyní TOP 09 pohybuje na pětiprocentní hranici nutné pro vstup do Poslanecké sněmovny. Model agentury Kantar z konce září ukázal, že v případě účasti koalice Spolu, složené z ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, by ve volbách mělo toto uskupení 19,5 procent hlasů a skončilo by na druhém místě za hnutím ANO.

Zdroj: Forum24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com