ISW: Střely ATACMS mohou změnit situaci ve prospěch Ukrajiny, Putin nesouhlasí

Dodávky amerických střel ATACMS mohou ovlivnit situaci na bojišti ve prospěch Ukrajiny. Kyjevu umožňují zasahovat letiště či sklady munice ve značné vzdálenosti od frontových linií. Ruská armáda se bude muset nové zbrani protivníka přizpůsobit, uvedl ve své pravidelné analýze americký Institut pro studium války (ISW). Efekt, kterou mohou tyto střely dlouhého doletu přinést, analytici přirovnali přirovnali k tomu, který měly loni dodávky raketometů HIMARS ukrajinské armádě. Ruský prezident Vladimir Putin označil dodávku raket ATACMS na Ukrajinu za chybu, situaci na frontě ale tyto střely podle něj výrazně nezmění. Putin rovněž ohlásil, že na jeho rozkaz budou nad Černým mořem hlídkovat ruské stíhačky MiG-31 vyzbrojené hypersonickými střelami Kinžal.

Ukrajinské síly podnikly v noci na úterý útok na letiště v Ruskem okupovaných městech Berďansku a Luhansku. Podle ukrajinské strany zničil Rusům devět vrtulníků různých typů, blíže neupřesněnou speciální techniku a odpalovací zařízení protivzdušné obrany, poškozeny byly vzletové a přistávací dráhy a zničeny sklady s municí. Nasazení střel ATACMS, které nebylo předem ohlášeno ve snaze dosáhnout překvapení, potvrdila v úterý některá americká média a také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Deník The Wall Street Journal napsal, že USA dodaly Ukrajině malý počet střel ATACMS ve verzi o doletu asi 160 kilometrů.

„Ukrajinské údery střelami ATACMS na operačně významná ruská letiště na Ukrajině pravděpodobně přimějí ruské velení k rozptýlení letectva a stažení některých letadel na letiště dále od frontové linie,“ uvedli američtí analytici s tím, že ruské vrtulníky startující ze základny v Berďansku působily značné ztráty ukrajinským mechanizovaným silám v prvních měsících letos zahájené ofenzivy v Záporožské oblasti.

ISW dále tvrdí, že střely ATACMS znamenají výraznou hrozbu pro ruské muniční sklady v týlových oblastech. Příchod této zbraně na bojiště srovnává s dodávkami amerických raketometů HIMARS v červnu loňského roku, které narušily ruskou logistiku a ve výsledku umožnily úspěšné ukrajinské protiofenzivy v Charkovské a Chersonské oblasti. Ruské velení podle analytiků bude muset opět volit mezi opevňováním skladišť nebo jejich rozptýlením a přesunem dále od fronty.

  Maďarská vláda podkopává základní hodnoty EU, shodli se europoslanci

Ruský prezident Putin označil dodávku amerických raket ATACMS na Ukrajinu za chybu, situaci na frontě ale tyto střely podle něj výrazně nezmění. Šéf Kremlu to řekl na dnešní tiskové konferenci v Pekingu. „(Tyto rakety) samozřejmě způsobují škody a znamenají další hrozbu. My ale budeme schopni útoky odrazit,“ prohlásil Putin. „A co je nejdůležitější, (rakety ATACMS) postrádají kapacitu změnit situaci na frontě,“ dodal.

„Ukrajina však pravděpodobně obdržela pouze omezený počet střel ATACMS a bude jich potřebovat více, pokud chce jejich počáteční efekt udržet a zesílit,“ upozorňuje ISW.

Střely ATACMS lze odpalovat ze stejných zařízení HIMARS, která už Kyjev používá k vystřelování raket naváděných pomocí GPS v salvách až po šesti najednou. Rozdíl spočívá v tom, že z jednoho odpalovacího zařízení může být v jednom okamžiku vypálena pouze jedna střela ATACMS, která může mít v některých verzích dostřel až 300 kilometrů. Střely pro systémy HIMARS, které USA Ukrajině už dříve poskytly, mají dostřel asi 80 kilometrů.

Kyjev žádal Spojené státy o dodávky střel ATACMS dlouhé měsíce. Tvrdil, že by mu pomohly zasahovat zásobovací trasy, železnice a ruská stanoviště v Ruskem okupovaných částech Ukrajiny. Bílý dům ale záměr poslat tento typ střel na Ukrajinu dlouho odmítal. Oficiálně dosud dodávky nepotvrdil.

Putin: Nad Černým mořem budou hlídkovat stíhačky se střelami Kinžal

Ruský prezident Vladimir Putin rovněž ohlásil, že na jeho rozkaz budou nad Černým mořem hlídkovat ruské stíhačky MiG-31 vyzbrojené hypersonickými střelami Kinžal, schopnými zasáhnout cíle ve Středozemním moři, kam Spojené státy přesouvají své letadlové lodě v reakci na útok radikálního palestinského hnutí Hamás na Izrael.

„(Spojené státy) vyslaly dvě letecké skupiny do Středozemního moře. Chci říci, že to není hrozba, co teď oznamuji: na můj rozkaz vzdušné a kosmické síly začínají stálé hlídkování nad mezinárodními vodami Černého moře a naše letadla MiG-31 jsou vyzbrojena systémem Kinžal. Ty, jak známo, mají dolet více než 1000 kilometrů a dosahují rychlosti devětkrát vyšší než rychlost zvuku. Varoval jsem, že toto není hrozba, ale budeme za pomoci (této) zbraně kontrolovat, co se děje ve Středozemním moři,“ řekl Putin na tiskové konferenci podle ruských médií. Agentura Interfax dodala, že podle ruských vojáků je Kinžal s to zasahovat cíle vzdálené až 2000 kilometrů a že na jihu Ruska je deset stíhaček MiG-31K, tedy verze vyzbrojená hypersonickou raketou.

  Soud v Bělorusku poslal tři lidi za sabotáž až na 23 let do vězení

Mluvčí ukrajinského letectva podle listu Ukrajinska pravda označil Putinovy výroky o hlídkování letounů se střelami Kinžal nad Černým mořem za „strašení vyšinutého diktátora“, které pro ukrajinské síly nic zásadního nemění, protože i tak Rusko ustavičně ohrožuje Ukrajinu nejrůznějšími zbraněmi. Rakety Kinžal může na Ukrajinu vypouštět ze severu a východu, takže nyní přibude další směr od Černého moře, nad kterým ruské letectvo i tak hlídkuje. Mluvčí Jurij Ihnat nicméně připustil, že „Putinovo strašení“ je spíše určeno členským zemím Severoatlantické aliance.

Ukrajina v květnu oznámila, že se její protivzdušné obraně podařilo za pomoci střel Patriot sestřelit šest raket Kinžal, Moskva to popřela a naopak tvrdila, že Kinžaly zničily jeden ze dvou systémů protivzdušné obrany Patriot, které Ukrajině dodaly USA a také Německo spolu s Nizozemskem. Podle médií byl systém Patriot jen poškozen a dal se opravit.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com