V centru Prahy se sešli podporovatelé Palestiny, pochodují k úřadu vlády

Na pražském Staroměstském náměstí se dnes navečer sešli podporovatelé Palestiny. Podle odhadu zpravodaje ČTK jich bylo na místě kolem stovky, policie odhad počtu účastníků nechtěla uvést. Po 18:30 se účastníci vydali na pochod k úřadu vlády na nábřeží Edvarda Beneše. Na akci dohlíží policie, podle jejího mluvčího Jana Daňka se akce zatím obešla bez narušení veřejného pořádku.

Podporovatelé Palestiny se shromáždili po 17:30 u sochy Jana Husa, kde se mísili s turisty. Podle zpravodaje ČTK měli účastníci palestinské vlajky a transparenty s nápisy Okupace není mír, Izrael zabíjí a Svobodu Palestině. U sochy také vystavili fotografie, které dokumentují důsledky konfliktu mezi Izraelem a Palestinou.

Akci pořádá iniciativa Ne naším jménem! – Iniciativa za spravedlivý mír na Blízkém východě, která už v neděli pořádala na Václavském náměstí vzpomínkovou akci za civilní oběti v Izraeli a Palestině a demonstraci na podporu práv okupovaných Palestinců. Akce v centru Prahy chtějí organizátoři opakovat i v následujících dnech.

„Máme potřebu tematizovat spoluodpovědnost českého politické reprezentace a našich médií. Nepovažujeme za možné a za přijatelné, aby česká politická reprezentace přihlížela izraelským vyjádřením, která vedou ke kolektivní mstě na Palestincích v Gaze. To považujeme za porušení mezinárodního práva,“ řekl ČTK Zdeněk Jehlička z pořádající iniciativy. Kriticky se vyjadřoval také k tuzemským médiím, která podle něj „papouškují“ izraelský postoj a dlouhodobě špatně informují o palestinské otázce.

Útok palestinského radikálního hnutí Hamás ze 7. října si podle dnešních slov izraelského premiéra Benjamina Netanjahua vyžádal životy „1400 Izraelců, možná více“. Stovky ozbrojenců Hamásu v izraelském pohraničí vraždily civilisty, včetně žen a dětí, zatímco z Gazy Hamás na Izrael vypálil několik tisíc raket. Na dvě stě lidí unesl Hamás do Gazy jako rukojmí a několik tisíc dalších osob zranil.

  Dopravu v Česku opět komplikují sníh a námraza

Při odvetném izraelském bombardování palestinského Pásma Gazy zemřelo 3300 lidí, uvedla dnes podle agentury Reuters palestinská ministryně zdravotnictví Maj Kajlová. Zároveň upozornila na akutní nedostatek léků v nemocnicích v Pásmu Gazy a zhoršující se humanitární krizi v této oblasti, kde na území menším než Praha žije přes dva miliony lidí.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com