Ceremoniál státních vyznamenání 28. října bude odpovídat zvyklostem

Ceremoniál předávání státních vyznamenání při příležitosti svátku 28. října bude odpovídat dosavadním zvyklostem, nejsou v plánu žádné zásadní změny programu. Očekává se účast 700 hostů ve Vladislavském sále, dalších 2000 ve Španělském sále. Na dotaz ČTK to dnes uvedl Karel Čapek z odboru komunikace Kanceláře prezidenta republiky. Prezident Petr Pavel bude letos vyznamenání udělovat poprvé.

„Pozvánky již byly odeslány, očekáváme účast asi 700 hostů ve Vladislavském sále a přibližně 2000 ve Španělském sále,“ uvedl odbor komunikace. Osloveny podle něj byli politici, členové bezpečnostních složek a armády, členové diplomatických sborů, justice, veřejných vysokých škol, církevních institucí nebo veřejného života. „Zda pozvání přijmou, je na jejich rozhodnutí,“ uvedl odbor. Po předávání vyznamenání se uskuteční recepce ve Španělském sále a přilehlých prostorách.

Pavel dostal podle odboru komunikace stovky návrhů na vyznamenání mnoha osobností, z kterých bude prezident čerpat i v dalších letech. „Kolik oceněných bude a jaké konkrétní osobnosti se prezident Pavel rozhodl vyznamenat, nebudeme do slavnostního ceremoniálu zveřejňovat,“ uvedl odbor.

Prezident může udělovat státní vyznamenání v takzvané řádové dny, které jsou 1. ledna a 28. října. Většinou se k tomu využívá říjnový státní svátek, kdy se tradičně koná ceremonie na Pražském hradě. Pavlův předchůdce ve funkci Miloš Zeman za svá dvě pětiletá funkční období vyznamenal téměř 400 osobností. Dosud nejvíc vyznamenaných 28. října bylo v roce 1998, kdy Václav Havel u příležitosti 80 let vzniku Československa ocenil téměř 90 lidí.

Státní vyznamenání v současné podobě byla ustanovena zákonem z roku 2014. Prezidenti mohou udělit či propůjčit Řád Bílého lva, Řád T. G. Masaryka a medaile Za zásluhy a Za hrdinství. Čeští občané mohou vyznamenání dostat 1. ledna a 28. října, cizinci kdykoli.

  „Uznat vzdělání Ukrajinců je v Česku hluboký problém. Polsko v postoji přiostřuje“

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com