Izraelské činy v Pásmu Gazy hraničí s genocidou, uvedl Erdogan

Izraelské útoky na Pásmo Gazy hraničí s genocidou a nepřinesou bezpečnost. Uvedl to dnes turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, který Izrael vyzval, aby své údery zastavil. Mezinárodní společenství zároveň vybídl, aby usilovalo o dosažení humanitárního zastavení bojů, píše agentura AP.

Erdogan se snažil v uplynulých měsících zlepšit své vztahy s Izraelem. Po začátku útoků na Pásmo Gazy ve svých výrocích však výrazně přitvrdil.

„Opakuji svou výzvu vedení Izraele, aby nerozšiřovalo rozsah svých útoků na civilisty a aby okamžitě zastavilo své operace, které hraničí s genocidou,“ citovala Erdogana agentura AP. „Je jasné, že bezpečnosti není možné dosáhnout masakrováním dětí, žen, civilistů, bombardováním nemocnic, škol, mešit a kostelů,“ uvedl dále turecký prezident.

O situaci v Pásmu Gazy dnes Erdogan jednal s egyptským prezidentem Abdalem Fattáhem Sísím. Podle Erdogana Izrael v Pásmu Gazy porušuje lidská práva; Izrael podporují západní země a jeho počínání legitimizují západní média, prohlásil turecký prezident. Zároveň Sísímu řekl, že postoj Západu situaci jen zhoršuje.

V Turecku se v posledních dnech konaly silné protesty proti Izraeli a demonstrace na podporu Palestinců. Akce zesílily po výbuchu v nemocnici v Pásmu Gazy, který demonstranti většinou připisují útoku izraelské armády. To však Izrael odmítá a tvrdí, že nemocnici zasáhla palestinská raketa.

Ve čtvrtek Izrael ohlásil, že z Turecka z bezpečnostních důvodů odvolává své diplomaty. „Jedná se o krátkodobé opatření,“ sdělila izraelská diplomacie.

Turecko uvedlo, že jeho ministr zahraničí Hakan Fidan tento týden jednal s představiteli palestinského hnutí Hamás o osvobození unesených lidí. Turecké organizace také vyslaly humanitární pomoc do Pásma Gazy, která je však zablokovaná na egyptské straně hranice.

Izrael zahájil masivní bombardování Pásma Gazy poté, co ozbrojenci Hamásu 7. října při překvapivém útoku na Izrael zavraždili více než 1400 lidí. Izrael tvrdí, že cílem jeho náletů je zničit vojenskou infrastrukturu Hamásu; civilisty vyzval před týdnem k evakuaci na jih pásma, kde se ovšem zhoršuje humanitární krize. Izrael totiž v odvetě za útok Hamásu zahájil i totální blokádu Pásma Gazy. Izraelské bombardování tohoto území menšího než Praha, v němž žijí přes dva miliony lidí, si podle palestinských úřadů vyžádalo více než 3700 obětí.

  Ukrajině zoufale chybí západní protivzdušná obrana, řekl ve Vilniusu Zelenskyj

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com