Průzkum: Dvě pětiny chat a chalup nemá pojištění proti vykradení

Dvě pětiny chat a chalup v Česku nemají lidé pojištěných proti vykradení. Když pojištění mají, tak nejčastěji na částku do 100.000 korun. Vyplývá to z výsledků průzkumu, který v červnu na vzorku 1050 respondentů udělala společnost ČPP Servis. V zimních měsících podle policejních statistik počet vykradených chat a chalup pravidelně roste.

Zimní měsíce bývají podle zástupců společnosti ČPP Servis z hlediska počtu vykradených chat a chalup hlavní sezonou zlodějů. „Nejčastěji mizí různé zahradní nářadí, jako jsou sekačky či pily. Bez zájmu nezůstává ani elektronika nebo jízdní kola. Ale i zničená okna či vylomené zámky dveří bez další větší škody můžou pro postižené majitele chat představovat poměrně velké náklady,“ uvedl předseda sboru jednatelů ČPP Servis David Krňávek.

Ročně je podle společnosti v ČR vykradeno přes tisíc chat a chalup. Toto množství představuje nahlášená vloupání, skutečnost bude zřejmě vyšší. Způsobené škody v průměru podle policejních statistik přesahují 20.000 korun za jedno vloupání.

Podle Krňávka chataři a chalupáři často nevědí, na jakou částku jsou pojištěni a co konkrétně jim jejich pojistná smlouva kryje. Pokud mají domácnosti pojištění chaty či chalupy sjednané, tak podle průzkumu nejčastěji, v 33 procentech případů, na částku 50.000 až 100.000 korun. Dalších šest procent je pojištěno do 50.000 korun. Patnáct procent lidí sice pojištění sjednané má, ale netuší, na jakou částku.

Moderní ochranné prvky, jako jsou kamery či čidla, má každá desátá chata či chalupa. „Naopak polovina chat či chalup nemá žádné speciální zabezpečení proti vykradení, majitelé těchto nemovitostí se spokojí jen s běžným zámkem či okenicí. Ty ale samozřejmě zloděje neodradí,“ dodal Krňávek.

Alespoň nějakou formu bezpečnostního zámku má 27 procent chat či chalup, bezpečnostní dveře 22 procent. U desetiny rekreačních zařízení se při vloupání spustí alarm.

  Postcovidová ekonomika a Česká republika

ČPP Servis je dceřinou společností České podnikatelské pojišťovny.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com