Poslanci se začnou zabývat příští týden návrhem státního rozpočtu na příští rok

Poslanci se začnou příští týden zabývat návrhem státního rozpočtu na příští rok, který předložila vláda se schodkem 252 miliard korun. Schvalovat by mohli například zvýšení rodičovského příspěvku, novelu k lepší dostupnosti léků, elektronizaci matrik a nové stanovování odměn obecních a krajských zastupitelů. Na programu schůze, která bude pokračovat od úterního odpoledne, by měly být rovněž třeba úpravy volebního zákona a nová zbraňová legislativa. Poslanci zřejmě projednají také změny v přijímacím řízením na střední školy.

Úvodní debata o návrhu státního rozpočtu na příští rok se plánuje na středu a bude jedním z nejsledovanějších bodů jednacího týdne. Rozpočtový schodek vláda navrhla o 43 miliard korun nižší než na letošek. Očekává se, že diskuse o rozpočtu zabere celý den. V prvním čtení Sněmovna schvaluje základní parametry návrhu rozpočtu, tedy příjmy, výdaje, schodek a způsob jeho vypořádání. Potom už je poslanci nemohou měnit, mohou prosazovat pouze přesuny uvnitř rozpočtu.

Zvýšení rodičovského příspěvku Sněmovna schválí zřejmě ve vládní variantě, tedy o 50.000 korun na 350.000 korun. Snahy opozičních hnutí ANO a SPD o razantnější růst dávky až o 100.000 korun pravděpodobně neuspěje. Ve hře je ale také úprava trojice koaličních poslanců KDU-ČSL a STAN, podle které by se u dvojčat a vícerčat zvyšoval příspěvek o 100 procent místo o nynější polovinu. Zda se ale poslanci v pátek k hlasování o podobě novely o státní sociální podpoře dostanou, není jisté. Před ní by podle nynějších předběžných plánů měli schvalovat jiné předlohy.

Vedle elektronizace matrik, zákonného zakotvení odměn zastupitelů a lékové novely jsou v závěrečném sněmovním kole třeba zpřísnění podmínek pro agentury práce, organizační změny správy sociálního zabezpečení, úpravy v rozhodování o investičních pobídkách a novela takzvaného liniového zákona, kterou chce vláda urychlit povolování strategických investic.

Poslanecká školská novela umožní zájemcům o studium na střední škole podávat tři přihlášky místo dvou. Uchazeči stanoví prioritní školy podle toho, kde by chtěli studovat nejvíc. Úspěšní žadatelé budou díky digitalizaci přijímacího řízení umístěni s ohledem na preferovanou školu a výsledky. Změny mají urychlit obsazování středních škol. Předlohu připravilo ministerstvo školství, kvůli urychlení legislativního procesu ji předložili poslanci ze všech sedmi klubů. Sněmovna ji schválí pravděpodobně už v prvním čtení.

  Od pondělí se v šesti krajích do škol vrátí žáci druhého stupně, rozhodla vláda. Budou mít rotační výuku

Stejně by dolní komora mohla naložit také s poslaneckým návrhem zákona o správě voleb. Zachovává dvoudenní volby, původně vláda prosazovala na návrh ministerstva vnitra jednodenní hlasování. Další opatření z původní předlohy vnitra v plánu zůstávají. Změnit se mají pravidla pro tvorbu volebních okrsků a vzniknout by měl nový informační systém správy voleb s cílem usnadnit podávání kandidátních listin a vydávání voličských průkazů.

Druhé čtení, v němž mohou poslanci podávat pozměňovací návrhy, čeká například nový zákon o dorovnávacích daních pro velké nadnárodní skupiny. Stát by tak mohl danit zisky velkých firem, které sídlí v zahraničí, ale působí i v tuzemsku.

 ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com