Testováním na covid-19 začíná dnes ve školách nový školní rok

hn.cz/

Testováním na covid-19 začíná dnes ve školách po dvouměsíčních prázdninách nový školní rok. Do lavic poprvé usedne kolem 110.300 prvňáků, tedy asi o 1700 víc než loni. Například v Základní škole v Merhautově ulici v Brně je přivítá prezident Miloš Zeman. Do základních a středních škol bude chodit asi 1,4 milionu žáků. Podobně jako už loni na ně kvůli epidemii covidu-19 čekají i některá přísnější hygienická opatření jako třeba častější používání dezinfekce nebo větrání. Na chodbách či v šatnách budou navíc povinné roušky.

Hned ráno se žáci s výjimkou prvňáků musí preventivně otestovat na covid-19. Pro žáky prvních tříd bude testování i ve čtvrtek. Další termíny pro antigenní testování následují 6. a 9. září. Pokud pak bude ve školách v jednom okrese víc než 25 pozitivních případů na 100.000 provedených testů, testování tam bude pokračovalo do konce září, vždy jednou týdně.

Žáci, kteří se nenechají testovat ani nedoloží jinak bezinfekčnost, budou muset nosit roušku či respirátor i při výuce, nebudou smět cvičit v tělocvičně a zpívat. Pokud odmítnou i to, nebudou se moci účastnit prezenční výuky. Zda budou omezení pro netestované pokračovat i po skončení preventivního testování, mimořádné opatření nyní neupravuje. Zaměstnanci škol si budou muset testy zajistit sami, výjimku budou mít očkovaní a lidé po covidu-19.

Podle předsedy Unie školských asociací CZESHA Jiřího Zajíčka jsou školy na zahájení školního roku dobře připravené. Jak řekl ČTK, návod k opatřením od ministerstev zdravotnictví a školství i testy na covid-19 dostaly včas. Nepředpokládá proto žádný velký problém.

Testování a další hygienická opatření proti covidu-19 mají podle vlády omezit šíření nákazy, aby se školy nemusely zavírat. Loni v září se po zahájení školního roku epidemie prudce zhoršila, takže v říjnu žáci museli přejít v celé ČR na výuku na dálku, na které strávili několik měsíců. Vládní i opoziční politici v uplynulých týdnech opakovali, že je potřeba opakování takové situace zabránit, a to kvůli vzdělávání i sociálnímu vývoji a psychice dětí.

  Česká armáda se musí chystat na válku velkého rozsahu, prohlásil Řehka

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com