Američtí republikáni vybrali Toma Emmera jako kandidáta na předsedu sněmovny

Republikáni v americké Sněmovně reprezentantů dnes v hlasování za zavřenými dveřmi nominovali Toma Emmera jako nového kandidáta na předsedu dolní komory Kongresu, píší agentury. Hlasování o novém předsedovi by se na plénu mohlo konat už dnes, nominant Emmer v něm bude muset získat 217 hlasů. Z těsné republikánské většiny se tedy může dovolit ztratit jen čtyři hlasy. Krátce po stranickém rozhodnutí však deník The New York Times (NYT) napsal, že 25 republikánů Emmera na plénu stále odmítá podpořit.

Dvaašedesátiletý Emmer je třetím nejvýše postaveným republikánem dolní komory a podporovatelem bývalého předsedy Kevina McCarthyho. Za McCarthyho odvolání se před třemi týdny zasadilo ultrakonzervativní křídlo strany a Sněmovna reprezentantů je od té doby prakticky neschopná akce. Sněmovna s jen prozatímním předsedou Patrickem McHenrym nemůže reagovat na žádost prezidenta Joa Bidena o schvální další podpory pro Izrael a Ukrajinu, jednat o financování bezpečnostních opatření na amerických hranicích a penězích na chod americké vlády, která nyní funguje jen díky dočasnému zákonnému opatření a 17. listopadu jí opět hrozí paralýza.

Emmer dnes nominaci na předsedu získal se 117 hlasy svých spolustraníků, 97 dostal Mike Johnson z Louisiany, který krátce po oznámení výsledků vyjádřil Emmerovi podporu.

Výsledky hlasování republikánské konference v Kongresu podle NYT odráží fakt, že zhruba polovina kongresmanů zastává konzervativnější postoje, které ztělesňuje Johnson, a druhá polovina patří k „republikánskému mainstreamu“, jenž představuje Emmer. Ten v roce 2021 hlasoval pro potvrzení výsledků prezidentských voleb, v nichž prohrál Donald Trump, a například je podporovatelem manželství stejnopohlavních párů.

Emmer se své odpůrce ve straně po hlasování snažil podle stanice CNN přesvědčit sjednocujícím projevem a působit, jako sjednocující kandidát. Není jasné, zda se o novém předsedovi ve Sněmovně reprezentantů bude hlasovat už dnes.

  Medveděv: Pokud se Ukrajina pokusí získat Krym, nadejde pro ni soudný den

NYT podotýká, že demokraté se podle očekávání na plénu opět sjednotí za Hakeemem Jeffriesem, šéfem demokratické menšiny a jejich kandidátem na předsedu. Například demokrat Dean Phillips však na síti X avizoval, že pokud se na plénu bude hlasovat o Emmerovi, v zájmu stability americké legislativy jej nepřímo podpoří tím, že se zdrží hlasování a sníží tak počet hlasů, které bude Emmer potřebovat pro získání většiny přítomných kongresmanů. Kolik demokratů, a zda vůbec nějaký, má podobný záměr, není jasné.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com