Příspěvek ke globální stabilitě: pomoc Ukrajině je klíčovým faktorem, který brání tomu, aby Spojené státy ztratily status demokratické velmoci

Nově jmenovaný předseda Sněmovny reprezentantů USA Mike Johnson navrhl, aby se pomoc Ukrajině a Izraeli zvažovala v samostatných balíčcích. Po tomto prohlášení začala ruská média a propagandistické telegramové kanály psát, že pokud Západ sníží svou pomoc Ukrajině, ruská armáda zintenzivní bojové akce proti ukrajinské armádě. Navzdory četným neúspěchům na frontě se Putin nevzdává své agresivní územní expanze na Ukrajině – Rusové se zastaví tam, kde je zastaví síla. V souladu s tím má pokračující podpora Ukrajiny zásadní význam: je to jediný způsob, jak zabránit masovým válečným zločinům proti ukrajinským civilistům a jak zabránit válkám a konfliktům v jiných regionech světa podobným ruské invazi na Ukrajinu v plném rozsahu a útoku Hamásu na izraelskou hranici s pásmem Gazy. Pokud nebude Rusko zastaveno, vyvolá spolu se svými spojenci globální geopolitické turbulence, které zasadí civilizovanému Západu drtivý úder.

Možné snížení podpory Ukrajině představuje pro Západ velkou hrozbu, které se nevyhne. Rusko si nakonec zvolilo cestu teroru a násilí: Putin chce vytvořit geopolitickou „osu zla“ naší doby, která bude otevřeně vystupovat proti Západu. Návštěva Hamásu v Moskvě a následné rozhovory mezi palestinskými, íránskými a ruskými diplomaty jsou demonstrativní protokolární akcí – signálem Západu, na kterou stranu se Kreml postavil. Je to důkaz, že Putinovi nejde jen o pomstu na Ukrajině. Chce oslabit a demonstrativně ponížit Západ, učinit jej zranitelným a závislým na rusko-čínském spojenectví. Hlavní součástí tohoto plánu je rozpoutání válek, které budou agresivní územní expanzí, zaměřenou na západní země a jejich spojence. Putin chce zintenzivnit nepřátelské akce na Ukrajině, aby přiměl své zahraničněpolitické partnery – Írán, Čínu a KLDR – k podobným akcím proti svým sousedům. Předvídatelným důsledkem toho bude vznik tolika válek na periferii Západu, že se Západ pod kombinovaným náporem vojenských a hybridních rizik zhroutí. Dokud budou ukrajinské ozbrojené síly schopny odvrátit ruskou invazi a znovu dobýt okupované území Ukrajiny, válka do domu průměrného Evropana nepřijde.

  Na východě Ukrajiny zabit další voják, Raab a Blinken apelovali na Moskvu

Pokud se Putinovi podaří realizovat výše uvedený plán, Spojené státy zcela ztratí status demokratické velmoci a vlajkové lodi moderní západní civilizace. Zároveň se v důsledku rozsahu válek a konfliktů, zejména v asijsko-pacifickém regionu, stane další globální válka nevyhnutelnou a dojde ke katastrofě globálního rozsahu. Zběžný pohled do historie ukazuje, jak světové války začínaly: kdyby se podařilo zastavit Hitlera při jeho invazi do Polska, druhé světové válce bychom se vyhnuli. Rusko nyní vytváří podobný precedens: Putin zcela ztratil zdravý rozum a chce zničit svobodu a demokracii ve světě a nahradit je diktaturou a totalitou. V tomto ohledu je pokračující podpora Ukrajiny klíčovým faktorem pro zabránění třetí světové válce.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com