Pásmo Gazy čelí velmi intenzivnímu ostřelování, přerušen byl i internet

Palestinské Pásmo Gazy čelí největšímu izraelskému ostřelování od 7. října, informovala dnes večer agentura AFP. V Pásmu Gazy bylo zároveň přerušeno internetové i telefonické spojení. Silné ostřelování směřuje i z Pásma Gazy na Izrael, kde zní v mnoha místech sirény, napsal server The Times of Israel. Mluvčí izraelské armády oznámil, že v noci armáda rozšíří pozemní výpady do Pásma Gazy, kam pronikla na několik hodin i v noci na dnešek. Už mnoho dní se spekuluje o zahájení rozsáhlé izraelské pozemní ofenzivy do Pásma Gazy.

Mluvčí izraelské armády Daniel Hagari dnes večer řekl, že armáda v noci rozšíří své pozemní akce v Pásmu Gazy. Znovu vyzval obyvatele města Gaza, které leží na severu, aby se přemístili na jih oblasti. Tam už se předchozích dnech přesunuly statisíce Palestinců, i jih pásma ale izraelská armáda ostřeluje. Izrael zahájil bombardování Pásma Gazy 7. října po brutálním a rozsáhlém útoku hnutí Hamás na Izrael, které v pásmu vládne.

Hamás podle AFP uvedl, že vypálil na Izrael „salvu raket“ v reakci na intenzivní izraelské bombardování na severu Pásma Gazy. Toto ostřelování Hamás označil za „bezprecedentní“ od začátku války. Armádní mluvčí Hagari následně potvrdil, že izraelské síly „významným způsobem“ zesílily ostřelování města Gazy a jeho okolí, uvedla AFP.

Palestinská telekomunikační společnost podle agentury Reuters a AP uvedla, že v Pásmu Gazy je přerušen internet i mobilní telefonické spojení kvůli těžkému ostřelování.

„Jsme zcela odstřiženi od spojení… mezi oblastmi v Pásmu Gazy i se světem. Spojení nefunguje v téměř celém Pásmu Gazy,“ uvedla reportérka televize Al-Džazíra. „I místní rozhlas je přerušován izraelskou armádou… která místním lidem stále posílá varování,“ dodala reportérka, která je v centrální části Pásma Gazy.

Z Pásma Gazy byly podle izraelských médií rakety odpáleny směrem na Tel Aviv, střední Izrael a sever okupovaného Západního břehu Jordánu. Reportér agentury AFP slyšel hlasité exploze v oblasti Ramalláhu.

  Ruští vojáci utíkají ze svých pozic v Bachmutu, řekl Prigožin

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com