Fiala: Summit ukázal, kdo je agresor a podpořil právo Izraele na obranu

Evropská rada podle českého premiéra Petra Fialy jednoznačně poukázala na to, kdo je v konfliktu na Blízkém východě agresorem, potvrdila právo Izraele na sebeobranu a odsoudila útoky palestinského radikálního hnutí Hamás. Jak premiér po skončení summitu v Bruselu dodal, pozice jednotlivých členských států k blízkovýchodnímu konfliktu jsou rozdílné, i proto čtvrteční debata trvala více než pět hodin. Nakonec ale závěry z jednání obsahují podle Fialy všechny požadavky, o které Česku šlo.

„Evropská rada uznala právo Izraele na sebeobranu, odsoudila útoky Hamásu, vyzvala k okamžitému propuštění všech rukojmí a rovněž je zde kladen důraz i na to, že humanitární pomoc nesmí být zneužívána teroristy,“ řekl premiér Fiala novinářům. Jak dodal, Česku se rovněž podařilo do textu prosadit zmínku o nutností nešíření dezinformací v souvislosti s blízkovýchodním konfliktem. Společným zájmem všech lídrů sedmadvacítky je podle Fialy, aby se podařilo zabránit regionální eskalaci konfliktu.

Pokud jde o téma migrace, o kterém se diskutovalo během dneška, nejvyšší představitelé EU si vyslechli informace Evropské komise o pokroku v komunikaci se třetími zeměmi. „Evropská unie finančně i materiálně podporuje třetí země v tom, aby bránily migrantům na cestě do Evropy. To je cesta, která je určitě správná,“ řekl k tomu premiér Fiala. Panuje podle něj rovněž shoda na tom, že musí fungovat mnohem efektivnější a rychlejší deportace migrantů, kteří nemají nárok na azyl a volně se pohybují po Evropě.

Unijní lídři dnes rovněž vyjádřili podporu Ukrajině, a to na „tak dlouho, jak to bude potřeba“. „Můžeme předpokládat, že dojde k opakování situace, kdy bude Rusko napadat kritickou infrastrukturu Ukrajiny a bude potřeba pomoci Ukrajině humanitárně i v oblasti energií. Pokud nebudeme Ukrajinu podporovat, tak to špatně dopadne. Na tom je shoda,“ uvedl k tomu český premiér.

  Celostátní konference lidovců podpořila Jurečku, sjezd bude na podzim

Členské státy se podle něj rovněž shodují na podpoře evropského směřování Ukrajiny a Moldavska. Již 8. listopadu by měla Evropská komise zveřejnit svou zprávu, ve které bude hodnotit připravenost Ukrajiny i dalších zemí na členství v EU. Český premiér dodal, že závěry jednání vyjadřují „jednoznačnou podporu Ukrajině a jednoznačné odmítání ruské politiky a to je nejdůležitější“.

V posledních dnech se nicméně objevila prohlášení maďarského premiéra Viktora Orbána i nového předsedy slovenské vlády Roberta Fica, že jejich země Ukrajině vojenskou pomoc posílat nechtějí. „Slovenský premiér se vyjadřuje v tom smyslu, že je připraven podporovat Ukrajinu, ale že Slovensko nebude posílat vojenskou pomoc, to je samozřejmě rozhodnutí, které je potřebné respektovat,“ řekl k tomu Fiala. „To, o co jde mně i dalším lídrům v Evropské unii, je, aby rozhodnutí jedné země neomezovalo ostatní a neblokovalo společnou pozici,“ dodal.

Zatímco před jednáním Evropské rady jsou slyšet různé výroky, „kdo bude co blokovat a co kde řekl maďarský nebo slovenský premiér“. „Pak je tady realita na Evropské radě,“ dodal šéf české vlády. A tam se podle něj ukázala jednota, neboť byly závěry jednání přijaty jednomyslně.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com