Lipavský se ve čtvrtek setká se svým rakouským protějškem Schallenbergem

idnes.cz

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) se ve čtvrtek setká v Praze se šéfem rakouské diplomacie Alexanderem Schallenbergem, který byl krátce – od letošního října do začátku prosince – kancléřem této alpské republiky. Půjde o prvního zahraničního hosta, kterého Lipavský po nástupu do funkce v Černínském paláci přijme, sdělilo dnes ČTK ministerstvo zahraničních věcí.

Oba ministři projednají vzájemné vztahy obou sousedních zemí, které mají dlouhou společnou historii, spolupráci ve střední Evropě či přípravy na předsednictví Česka v Radě EU v druhé polovině příštího roku. Budou mluvit i o aktuálních unijních tématech, jako je otázka migrace či západního Balkánu, stejně jako o aktuální situaci na Ukrajině, v Rusku či Bělorusku.

V poledne vystoupí Lipavský a Schallenberg na společné tiskové konferenci.

Schallenberg stanul v čele rakouské vlády 11. října poté, co dosavadní kancléř Sebastian Kurz odstoupil kvůli korupční aféře. Už 6. prosince ho vystřídal dosavadní ministr vnitra Karl Nehammer, a stal se tak třetím rakouským kancléřem za poslední dva měsíce. Do nejvyšší vládní funkce nastoupil poté, co Kurz oznámil úplný odchod z politiky. V reakci na jeho odchod z veřejného života rezignoval také Schallenberg, který se vrátil do čela rakouské diplomacie.

Autor: ČTK

  Čína i Rusko si své koně ‚kultivují‘ už v komunální politice, varuje šéf BIS Koudelka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com