Vláda bude řešit změny kvůli covidu-19. Mají se týkat dětí i nočních podniků

seznamzpravy.cz/

Vláda premiéra Petra Fialy bude ve středu řešit změnu opatření kvůli šíření nemoci covid-19.

Hygienici chtějí změnit pravidla karantény pro děti ve školách. Podle návrhu by v případě, že se objeví v jedné třídě žák s nemocí covid-19, ostatní děti nemusely jít hned do karantény. Celá třída by se ale měla denně testovat.

Pokud však nastane situace, že se počet pozitivních v rámci jedné třídy zvýší nad deset procent, budou muset zůstat všichni doma a budou v karanténě.

Hygienici s tímto návrhem, o kterém se v tuto chvíli debatuje a vláda premiéra Petra Fialy (ODS) o něm nejspíše bude jednat ve středu, přicházejí v době, kdy očekávají, že počet lidí s covidem-19 po Vánocích opět poroste.

Během pondělního odpoledne se zřejmě bude touto změnou zabývat už také Ústřední krizový štáb. „Předpokládám, že to hygiena představí,“ uvedl ministra vnitra Vít Rakušan (Starostové), který je zároveň v čele tohoto štábu.

Ministr školství Petr Gazdík (Starostové) uvedl, že změny karantény má vláda ve středu projednat. Detaily ale neupřesnil.

„Na základě mezinárodních poznatků k variantě omikron rozhodne vláda o způsobu karantény na svém středečním zasedání,“ prohlásil Gazdík.

Na další dotaz, zda tento návrh, který se má týkat právě jeho resortu, souhlasí, odpověděl: „Vládou neprojde nic, s čím bychom nebyli ztotožněni.“

Podle informací Seznam Zpráv se detaily změn budou nejspíše projednávat také v úterý na jednání vedení Ministerstva zdravotnictví. Ministr Vlastimil Válek (TOP 09) potvrdil, že jeho resortu už přišla data ohledně nakažlivosti varianty omikron.

„Dorazila část dat, zbytek bude zítra. Opatření, která předložím na vládě, zazní na tiskové konferenci vlády vždy ve středu,“ doplnil Válek.

Mluvčí Ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob pak podobně jako ministr Válek napsal, že v současné době situaci vyhodnocují. „Ministr zdravotnictví bude vládu informovat o aktuálním stavu epidemie, další případná opatření budou na vládě diskutována,“ uvedl Jakob.

  Bouřky na východě Čech poničily stromy, voda tekla do budov

Válkův resort však připravuje také drobnou změnu opatření, které se dotýká hudebních či tanečních klubů.

Důvodem je fakt, že podle Nejvyššího správního soudu byla část tohoto nařízení v rozporu se zákonem. Soud o tom rozhodl minulý týden. Podle něho byl například problém v tom, že opatření stanovilo odstup mezi zákazníky 1,5 metru s výjimkou zákazníků u jednoho stolu.

Dále bylo podle soudu nařízení v rozporu se zákonem v bodě, podle kterého provozovatel nemůže pustit do provozovny více lidí, než má míst k sezení, dále že má provozovatel aktivně bránit shromažďování osob ve vzdálenosti menší než 1,5 metru nebo že tancovat mohou pouze osoby splňující určité podmínky jako například test. To by se mělo nejspíše změnit.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com