Gastronom: Svatomartinské menu letos meziročně zdražilo o pět až sedm procent

Za svatomartinské menu, které tradičně tvoří husí kaldoun a stehno s variací knedlíků, si letos návštěvníci restaurací proti minulému roku připlatí pět až sedm procent. Ve větších městech bude cena začínat na 500 korunách za osobu, v menších městech na 400 korunách. Zdražení je mírnější než loni, kdy zejména nedostatek hus a energetická krize donutily restauratéry ceny zvednout o 15 až 20 procent. ČTK to řekl Luboš Kastner z Českého gastronomického institutu, který je i spolumajitelem pražské restaurace Červený jelen. Letos je podle něj hus na trhu dostatek.

„Nebude to takový šok jako loni. Letos na to není prostor ani nálada. Bude to standardní cena, která bude akceptovatelná,“ uvedl Kastner. Odmítl, že by byl tento rok hus na trhu nedostatek. Přesto podle něj ale značná část provozovatelů nabídne místo husy kachnu, aby konkurovali nižší cenou. „Kachnu si můžete dát kdykoliv a není to o svatomartinský huse, ale o levnější variantě, náhražce,“ doplnil. Kachnu na svatomartinském menu podle něj lidé najdou především ve vesnicích.

Někteří provozovatelé podle Kastnera také nabídnou husí kaldoun nebo stehno zvlášť, aby si tak lidé nemuseli kupovat celé menu. „Lidé jsou opravdu citlivější na cenu. Chtějí si ten svátek užít a my si ho chceme užít s nimi. Ale když jim teď vláda v týdnu vyhlásí, že budou mít dražší energie, tak je to pro ně náročnější,“ řekl. Kolem svátku svatého Martina, který připadá na středu 8. listopadu, bude podle něj v kvalitnějších restauracích plno. Lidé tak místo už pravděpodobně neseženou, dodal.

Svatomartinské hody jsou pro restauratéry významným obdobím, každoročně návštěvnost stoupá o 15 až 20 procent, uvedl Kastner. Kuchaři podle něj na svatého Martina spíše ctí tradici a příliš neexperimentují. „Nikdo není zvědavý na to, že to uděláte moderně a nebude to chutnat. Lidé chtějí výborný tradiční svátek,“ řekl.

  Inflace v Rusku zpomalila na 14,3 pct., HDP ve čtvrtletí klesl o 4,1 pct.

Restaurace Pivovar Národní v Praze letos svatomartinské menu zdražila o desetinu. Před pandemií covidu-19 byly husí hody vyhledávanou akcí, poté, co husy zdražily, ale zájem polevil, uvedl majitel Jan Mužátko. Letos by však návštěvnost mohla být vysoká, dodal. Pražské Bistro Ansámbl bude šestinu pečené husy s knedlíky a se zelím podávat za 679 korun. „Rozhodli jsme se jít tradiční cestou. Letos jsme husu nenahrazovali žádnou alternativou,“ řekl ČTK šéfkuchař Martin Charvát.

V pražské restauraci La Republica si budou moci návštěvníci na svatomartinském menu pochutnat od pátku 10. do neděle 12. listopadu. Jako předkrm podnik nabídne husí paštiku a zákuskem bude švestková bublanina. Menu s celou husou pro čtyři osoby vyjde na 2990 korun.

Čeští chovatelé letos podle Českomoravské drůbežářské unie vykrmili 125.000 hus, což je o 26 procent méně než loni. Podniky se potýkají s vysokými náklady hlavně na krmné směsi, sdělila unie. Naopak svatomartinských vín bude letos na trhu rekordní počet, a to 2,78 milionu lahví. Od roku 2005, odkdy Vinařský fond ochrannou známku vinařům propůjčuje, je to nejvíce.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com