Pat ve válce na Ukrajině podle Zelenského není, tlak k jednání s Ruskem necítí

Situace ve válce na Ukrajině patová není, řekl dnes ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Na tiskové konferenci po jednání s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou uvedl, že necítí nátlak ze strany spojenců ve Spojených státech a EU, aby Ukrajina s Ruskem vyjednávala o ukončení války. Zopakoval, že Kyjev s Ruskem jednat nebude.

„Není to patová situace. Rusko kontroluje nebe. My chráníme naše vojáky. Jednoduše házet, házet své lidi jako maso, jak to dělá Rusko, nikdo nechce,“ řekl Zelenskyj v reakci na nedávné vyjádření šéf ukrajinského generálního štábu Valeryje Zalužného, který v časopisu The Economist varoval, že válka na Ukrajině přechází do nové fáze pozičních bojů, které jsou výhodné pro Rusko. Podle Zelenského je třeba čekat, až Ukrajina bude moci využívat letadla F-16, „až se to na nich kluci naučí“. Když je na frontě k dispozici protiletecká obrana, ukrajinští vojáci podle něho postupují.

Zelenskyj také řekl, že Ukrajina se nemůže vzdát. „To se máme vzdát třetiny našeho státu? To by byl jen začátek,“ varoval podle portálu Ukrajinska Pravda.

Zelenskyj popřel zprávy americké televize NBC, podle kterých západní spojenci otevřeli s Ukrajinci téma možných jednání s Ruskem. „Dnes na mě nikdo z vedení EU, Spojených států netlačí,“ řekl Zelenskyj a dodal, že v takové situaci Ukrajina bývala před ruskou plnohodnotnou invazí a po jejím začátku. „Nebude nic takového, abychom si s Ruskem sedli, jednali s ním a něco mu odevzdali,“ zdůraznil.

Připustil ale, že pozornost od války na Ukrajině odvádí konflikt na Blízkém východě, kde Izrael skoro měsíc bojuje v Pásmu Gazy proti militantnímu palestinskému hnutí Hamás.

Von der Leyenová přijela do Kyjeva krátce předtím, než Evropská komise zveřejní zprávu o pokroku Ukrajiny při plnění ekonomických, právních a dalších kritérií, která jsou podmínkou pro posun přístupových jednání. Na základě této zprávy se EU v prosinci rozhodne, zda s Ukrajinou zahájí přístupová jednání. Agentura DPA píše, že šéfka EK pokrok Ukrajiny chválila. „Vedete existenční válku a zároveň zemi hluboce reformujete,“ řekla von der Leyenová. Vyzdvihla reformu soudnictví, omezení vlivu oligarchů a boj proti praní špinavých peněz. Von der Leyenová je v Kyjevě pošesté od začátku ruské invaze.

  Bavorsko zavádí v obchodech a MHD povinné respirátory FFP2

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com