Soudkyně Bartáková čelí hrozbě odvolání, soudkyně Pilařová přišla o funkci

Vedení Krajského soudu v Praze navrhlo kárnému senátu, aby kvůli průtahům odvolal z funkce soudkyni Jitku Bartákovou, která se věnuje insolvenční agendě. Dosavadní snahy, jak situaci řešit, neměly efekt, uvedl předseda krajského soudu Ljubomír Drápal. Bartáková uznala průtahy jen v části spisů. Navrhované kárné opatření, tedy odvolání z funkce, označil její obhájce Stanislav Balík za přehnaně přísné. Kárný senát Nejvyššího správního soudu dnes zahájil dokazování. Kdy padne rozhodnutí, nelze zatím předjímat.

„Za současné situace nevidím jiné řešení, než skončení soudcovské funkce, protože veškerá opatření, která jsem mohl ve své kompetenci podniknout, jsem podnikl a k řešení to nevedlo,“ řekl Drápal. Doplnil, že ministerstvo spravedlnosti muselo opakovaně vyplácet peněžité náhrady za průtahy a že on tomu nemůže jen přihlížet.

Bartáková působí od roku 2012 na obchodním úseku krajského soudu. S průtahy měla problémy už dříve, což v roce 2021 vyústilo ve snížení platu o 15 procent na jeden rok. S nadřízenými tehdy uzavřela dohodu o vině a kárném opatření.

Po dvou letech provedlo vedení další prověrku a postupně podalo dva další kárné návrhy, sloučené Nejvyšším správním soudem do jednoho řízení, kde zatím dohoda není. Celkem jde od 28 insolvenčních věcí, uvedl předseda kárného senátu Tomáš Langášek. Mnohaměsíční prodlevy v souhrnu někdy přesáhly až dva roky. Zároveň šlo o poměrně staré spisy, některými se soud zabýval už od roku 2013 nebo 2014.

Bartáková podle advokáta Balíka uznává, že v „několika málo spisech jsou průtahy“. Zároveň soudkyně upozornila na to, že řadu insolvenčních věcí už v mezičase stačila vyřídit, jsou tedy nyní „skončeny a odškrtnuty“. V dalších věcech pak poukázala na konkrétní okolnosti, kvůli kterým nebylo možné rozhodnout rychleji.

Pražská soudkyně Pilařová přišla o funkci, využila pro sebe majetek bratrance

Kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS) dnes zbavil funkce soudkyni Adrianu Pilařovou z Obvodního soudu pro Prahu 8. Využila ve svůj prospěch majetek handicapovaného bratrance, který měla spravovat. Odvolání z funkce je nejpřísnější postih ukládaný v kárném řízení. Pilařová vinu popřela.

  Prezident Zeman podpořil Polsko a Maďarsko ve sporu s EU

Pilařová byla opatrovnicí bratrance, před kárným senátem tvrdila, že postupovala s péčí řádného hospodáře. Místopředseda obvodního soudu Tomáš Kubec ale její jednání považoval za neetické, odvolání z funkce na předchozím jednání v polovině září navrhoval.

Podle kárného návrhu získala Pilařová bratrancovu polovinu nemovitosti za podhodnocenou částku. Sama se pak do domu nastěhovala, zatímco handicapovaný bratranec je v domově pro seniory. Podle kárné žaloby také nebylo jasné, jak nakládala s penězi, které bratranec zdědil po rodičích. Podle kárného návrhu její jednání vyznívá velmi neeticky a soudkyně jím ohrozila důvěru v nezávislé a nestranné rozhodování soudu. Soudkyně navíc podle návrhu poškozuje justici dlouhodobě, čelila totiž už čtvrtému kárnému návrhu.

„Kárné provinění jsme zhodnotili jako mimořádně závažné. Opatrovnictví měla soudkyně vykonávat příkladně, vyvolala však zjevný střet svých zájmů a zájmů svého bratrance. Rozmnožila svůj majetek na úkor svého bratrance a jednala úmyslně,“ řekl předseda senátu Tomáš Langášek. Soudkyně podle něj poskytla všem příklad, jak opatrovnictví nemá vypadat. Uvedl, že následkem jejího jednání je ohrožení důvěry v soudy, a doplnil, že jiné kárné opatření než odvolání z funkce ani nepřipadalo v úvahu.

Soudkyně dnes přítomna nebyla, dříve uvedla, že se vinna necítí. „Domnívám se, že jsem postupovala s péčí správného hospodáře. Žila jsem v přesvědčení, že všechno dělám správně, že to dělám pro rodinu. A já mám být nyní potrestaná za to, že jsem se o něj (bratrance) starala. Celá rodina si to přála, abych se o něj postarala. Proč bych měla přijít o práci, nic špatného jsem neudělala,“ uvedla v polovině září Pilařová.

Už dříve popsala zacházení s domem v Praze-Dejvicích i dědictvím svého bratrance po jeho rodičích, se kterými udržovala silný vztah i ona jako jejich neteř. Snažila se prý udělat to nejlepší pro bratrance, vyhovět dříve vysloveným přáním jeho zemřelých rodičů a zajistit opravu zchátralého domu. Obhájce navrhoval, aby ji senát kárného obvinění zprostil.

  Vláda chce těsně před volbami opět hýbat s úředníky

Zacházení s penězi i domem v Praze prověřuje na základě trestního oznámení také policie. Soudkyni podle dostupných informací dosud neobvinila a Langášek také upozornil, že to, že kárný senát soudkyni shledal vinnou, neznamená, že se dopustila nějakého trestného činu. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) v březnu dočasně zprostil Pilařovou výkonu funkce, od té doby nesoudila a pobírala polovinu platu.

Kárný senát může ukládat za různé prohřešky soudcům důtky, případně jim snížit plat až o 30 procent na dva roky. Krajním řešením je odvolání z funkce soudce, které znamená pro dotyčného konec působení v justici. Řádný opravný prostředek neexistuje, lze pouze podat ústavní stížnost, která nemá odkladný účinek.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com