Basketbalistky vstoupí do kvalifikace ME doma proti Německu

České basketbalistky zahájí ve čtvrtek v Praze na Královce kvalifikaci mistrovství Evropy v roce 2025 proti Německu, s kterým zakončily minulou sezonu. V utkání o 5. až 8. místo v Lublani na minulém kontinentálním šampionátu ztratily vedení v závěru základní hrací doby i prodloužení a s turnajem se loučily v slzách, protože jim nevyšel ani druhý pokus probojovat se do kvalifikace o olympijské hry v Paříži. Tentokrát bude zápas bez tlaku na výsledek, protože oba týmy mají stejně jako další účastníci skupiny I Řecko a Itálie coby pořadatelé postup na EuroBasket jistý.

„Čeká nás top soupeř. Německo už tak bylo silné na mistrovství Evropy a je posílené o sestry Saballyovy. Myslím, že ten level ještě výrazně zvýší,“ řekla novinářům trenérka Romana Ptáčková. Sestry Nyara a Satou Saballyovy se potkají v reprezentaci poprvé. Třiadvacetiletá Nyara z týmu finalisty WNBA New York Liberty posílila USK Praha a o dva roky starší Satou, která je jinak oporou Dallasu, působí nově v čínském Šan-tungu.

Jako odvetu za souboj z Lublaně Ptáčková zápas nebere. „Jsem stoprocentně přesvědčená, že co se týče bojovnosti, tak to od nás bude na nejvyšší úrovni. Ale kvalita německého týmu v současné době je velká. Leonie Fiebichová hraje hlavní roli v euroligové Zaragoze a Marie Gülichová ve Valencii. My momentálně tak velké zkušenosti v týmu nemáme,“ prohlásila Ptáčková, které chybí Petra Holešínská ze Zaragozy, Julia Reisingerová ze Schia a Tereza Vyoralová z USK Praha i nadějná Dominika Paurová z univerzity Oregon State.

V kádru má čtyři možné debutantky Dominicu Hynkovou s Karolínou Šotolovou z KP Brno, Valentýnu Kadlecovou z Chomutova a Kateřinu Rokošovou ze Slavie. Větší zapojení hráček bez výraznějších mezinárodních zkušeností plánuje především v neděli v Chalkidě proti Řecku. V domácím prostředí budou Češky spoléhat i na podporu fanoušků. „Já si myslím, že hráčky se na to určitě těší a doufám, že i takhle atmosféra je vyburcuje ke stoprocentnímu nasazení,“ uvedla Ptáčková.

  Tenistka Muchová v Tallinnu zvládla suverénně úvodní kolo

V 27 letech je nejstarší hráčkou výběru rozehrávačka Gabriela Andělová. V červnu na ME se vedle ní představily také Emma Čechová, Eliška Hamzová, Natálie Stoupalová, Veronika Šípová, Veronika Voráčková a Kateřina Zeithammerová. „Je nás tu polovina z EuroBasketu a mladé holky zapadly dobře. Znají se mezi sebou, atmosféra je dobrá,“ podotkla Andělová.

Jistota postupu by se podle ní v zápasech neměla projevit, i když částečně ovlivnila nominaci. „Je akorát znát, že nám vypadly důležité hráčky, které určitě budou chybět a hra bude úplně jiná než na EuroBasketu,“ uvedla Andělová.

„Budeme se s tím muset nějak poprat a první zápas bude určitě hodně náročný, protože Němky se chtějí už připravovat a být pospolu už na kvalifikaci i olympiádu, takže přijedou obě Saballyové. Myslím, že to pro holky pod košem bude opravdu náročné,“ prohlásila Andělová, která přišla před sezonou do USK Praha z Piešťan.

Zklamání z ME se snažila hodit za hlavu. Pro omlazený český tým bylo i sedmé místo úspěchem, ale v závěru mu utekly téměř vyhrané čtvrtfinále s Maďarskem a boj o olympijskou kvalifikaci s Německem. „Už se na to nějak nezaměřuju. Ale někdo mi to vždycky připomene. Stalo, co se stalo, asi to tak mělo být. Určitě to mrzí,“ dodala Andělová.

Čtvrteční zápas začne v 18:00.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com