Poslanci uctili minutou ticha Schwarzenbergovu památku

Poslanci uctili dnes minutou ticha památku bývalého ministra, poslance a senátora Karla Schwarzenberga. Pieta se uskutečnila v úvodu řádné listopadové schůze Sněmovny. Její předsedkyně Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) připomněla, že Schwarzenberg byl poslancem po tři volební období. Do voleb v roce 2021, před kterými oznámil odchod z politiky, byl nejstarším členem dolní komory.

V pondělí odpoledne zpřístupnila dolní komora kondolenční knihu ke Schwarzenbergovu úmrtí. Poslední rozloučení se bude konat v katedrále svatého Víta na Pražském hradě v sobotu 9. prosince. Mši bude sloužit pražský arcibiskup Jan Graubner, kázat bude kněz Tomáš Halík.

Schwarzenberg zemřel v neděli ve Vídni ve věku 85 let. Kondolenční knihu vystavilo v pondělí také ministerstvo zahraničí, lidé se do ní mohou podepsat do dnešních 16:00. V Senátu mohou podepsat kondolenční archy členové horní parlamentní komory ode dneška do čtvrtka.

Sněmovní kondolenční kniha se nachází v místnosti hned za vchodem do budovy dolní komory s adresou Malostranské náměstí 7. Lidé tak nemusí procházet bezpečnostní kontrolou. Pietní místo je otevřené mezi 09:00 a 19:00. Do kdy bude přístupné, zatím není rozhodnuto.

Rodina má podle zatím nepotvrzených informací médií po smutečním obřadu ve svatovítském chrámu uložit ostatky zesnulého do rodové hrobky u zámku Orlík. Zástupci rodiny zatím informace o posledním rozloučení nesdělili. Také na rozhodnutí pozůstalých záleží, zda obřad ve svatém Vítu doprovodí státní pocty. Dnes rodina oznámila, že Schwarzenbergova rakev bude vystavena pro veřejnost od 6. do 8. prosince v pražském kostele Maltézských rytířů Panny Marie pod řetězem.

ČTK

  Počty nakažených novým koronavirem v Česku nadále klesají

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com