Stávka škol platí, jednání s ministrem dohodu nepřineslo, řekl Dobšík

Celodenní výstražná stávka základních, středních i mateřských škol naplánovaná na 27. listopadu platí, řekl dnes novinářům předseda školských odborů František Dobšík. Jeho dnešní jednání s ministrem školství Mikulášem Bekem (STAN) dohodu nepřineslo, dodal. Bek uvedl, že rozpočet českého školství na příští rok se nezvýší a rozhodnutí o protestu je na odborech.

Ministerstvo školství by mělo mít podle navrhovaného rozpočtu v příštím roce na výdaje 269 miliard korun. Proti letošku je to o 3,9 miliardy korun víc, podle školských odborů i tak chybí v resortním rozpočtu téměř osm miliard korun.

Bek dnes odpoledne jednal o možnosti zvýšit rozpočet školství na příští rok s ministry ekonomických resortů. Po jednání s Dobšíkem zopakoval, že vláda je připravená zvážit převedení čtyř miliard korun do rozpočtu školství z rozpočtové rezervy, ale až počátkem příštího roku po bilanci letošního státního rozpočtu a čerpání evropských fondů. Peníze by tak měly být připravené při rozepisování rozpočtů jednotlivých škol na konci ledna, dodal.

Odbory chystanou stávkou usilují nejen o více peněz pro školství na příští rok. Kritizují také to, že má o dvě procenta klesnout objem peněz na výdělky nepedagogických pracovníků ve školství – tedy například kuchařů, hospodářů a ekonomů škol, školních psychologů či IT pracovníků.

Některým ředitelům ZŠ se nepodařilo připojit na videokonferenci s Bekem

Některým ředitelům základních škol se dnes nepodařilo připojit na videokonferenci s ministrem školství Mikulášem Bekem (STAN). Vyplývá to z omluvy, kterou ministerstvo zveřejnilo na sociální síti X. Ředitelé by měli od ministerstva dostat záznam schůzky. Podle prezidenta Asociace ředitelů základních škol Luboše Zajíce se jednalo o informativní schůzku, tématem byl rozpočet ministerstva školství. Server Seznam Zprávy uvedl, že se dostalo pouze na pět dotazů zástupců škol. Ministr při nich čelil kritice, někteří ředitelé mluvili o likvidaci škol.

  V ČR vzrůstá počet lidí s poruchami příjmu potravy

„Omlouváme se ředitelům, kterým se nepovedlo připojit se k dnešnímu hovoru s ministrem. Situaci řešíme s poskytovatelem služeb (Microsoft). Záznam bude ředitelům zaslán,“ uvedlo ministerstvo školství na sociální síti X. Vyjádření Microsoftu ČTK shání.

Podle Zajíce ministr Bek informoval ředitele základních škol o aktuální situaci a o tom, že rozpočet na příští rok není finální a stále se o něm jedná. Plánovaná výstražná stávka základních, středních a mateřských škol, kterou odbory vyhlásily na pondělí 27. listopadu, se podle něj na schůzce neřešila.

Videokonference trvala podle Seznam Zpráv zhruba hodinu a čtvrt, z nichž prvních 35 minut Bek představoval úsporné kroky. „Řekněte to na rovinu – nechceme malotřídní školy, pozavíráme je v těch malých obcích, máme představu, jaká nejmenší škola je udržitelná, a pojďme tím směrem, ale řekněte to na rovinu a nedělejte to těmito ústrky, kterými ztrácíte kredit,“ řekl jeden z ředitelů škol, kterého server nejmenoval. Bek ale popřel, že chce rušit malotřídní školy.

„Vy jste říkal, abychom nevěřili všemu, co se píše v novinách, ale vy jste jen zopakoval to, co se tam píše,“ řekl následně Bekovi podle serveru například ředitel 8. základní školy Most Roman Ziegler. „Užijte si tu likvidaci v plné parádě,“ dodal.

O navýšení rozpočtu školství na příští rok by měl dnes odpoledne ministr Bek jednat s ministry ekonomických resortů, následně se má večer sejít s šéfem školských odborů Františkem Dobšíkem. Bek chce na jednání s ministry představit návrhy, které by měly přinést do rozpočtu na vzdělávání dodatečné peníze.

Digitalizace přijímacího řízení na střední školy by měla být podle Zajíce tématem další on-line schůzky Beka s řediteli škol, její termín ale zatím naplánovaný nemají.

Zapojení do stávky zatím potvrdily desítky pražských škol, rozhodnutí se upřesní

  V Česku se nám podaří virus obejít, říká viroložka

Zapojení do výstražné stávky, kterou na 27. listopadu vyhlásily školské odbory, zatím v Praze potvrdily desítky škol. Některé školy budou v pondělí uzavřené, jiné budou fungovat v omezeném režimu. ČTK to sdělili mluvčí městských částí. V některých školách bude protest symbolický, například formou petice. Základní a mateřské školy zřizují městské části, rozhodnutí o zapojení do stávky budou ještě upřesňovat. V hlavním městě je podle statistik ministerstva 291 základních, 440 mateřských a 190 středních škol.

Například v Praze 3 se podle mluvčího městské části Jiřího Hannicha do stávky zapojí všech 16 mateřských škol, dvě z nich by měly zůstat v provozu. V základních školách, které Praha 3 zřizuje, má stávka také podporu. „Všech deset našich základních škol velmi pravděpodobně z tohoto důvodu nebude v protestní den v provozu,“ uvedl Hannich. „Průběžně shromažďujeme informace ohledně toho, které z našich mateřských a základních škol stávku podporují a jakým způsobem se případně připojí k protestu,“ dodal.

Do stávky se podle současných informací plně zapojí také devět základních a dvě mateřské školy v Praze 4. Přerušen bude provoz v ZŠ Horáčkova, ZŠ Jitřní, ZŠ Křesomyslova, ZŠ Na Planině, ZŠ Nedvědovo náměstí, ZŠ Plamínkové, ZŠ Školní, ZŠ a MŠ Ohradní a v MŠ Němčická. V ostatních školách bude provoz v omezeném režimu. Školy chtějí podle mluvčího Prahy 4 Jiřího Bigase především udržet úroveň vzdělávání a nesouhlasí s plánovaným snížením počtu nepedagogických pracovníků.

V Praze 6 se stávky zúčastní 16 základních škol v městské části. „Rozumíme obavám, které navrhované změny v systému školství mohou vyvolat. Na druhé straně si ovšem uvědomujeme komplikace, které s tím budou mít spojené rodiče dětí,“ sdělila místostarostka Mariana Čapková (Praha 6 Sobě).

Zhruba deset škol a školek se do stávky zapojí v Praze 7. O konkrétní podobě budou školy ještě městskou část informovat. „Zatím se podle našich informací většina zaměstnanců ‚sedmičkových‘ škol a školek do stávky zapojí, zaměstnanci jednotlivých škol o zapojení, podobě a rozsahu stávky v tuto chvíli ještě jednají,“ uvedla místostarostka Hana Šišková (Praha 7 Sobě). Dodala, že městská část zváží případnou možnost zajištění hlídání dětí pro nejnutnější případy. K výstražné stávce se připojí například i ZŠ Bohumila Hrabala v Praze 8, přeruší se v ní provoz i jídelny či školních družin.

  Rada Evropy udělí Cenu Václava Havla za rok 2022

V Praze 12 se podle mluvčí Petry Svobodové do stávky zatím chce aktivně zapojit 12 škol, které budou uzavřené. Pět škol by chtělo protestovat jinou formou, jako třeba projektovým dnem, se zajištěním částečného provozu. Čtyři školy se stávky aktivně nezúčastní, ale podporují důvody stávky například peticí, uvedla Svobodová.

Ke stávce se podle webu školy připojily i Malostranská ZŠ a Malostranské gymnázium v Praze 1, provoz školy bude omezený. Žáci prvního stupně ZŠ budou mít ředitelské volno, uzavřena bude i družina. Žáci druhého stupně ZŠ a nižšího gymnázia se budou učit podle redukovaného rozvrhu, studenti vyššího gymnázia budou mít studijní volno. Měli by se věnovat samostudiu podle zadání pedagogů. Ke stávce se připojili i pracovníci školní jídelny.

Naopak v Praze 2 se podle aktuálních informací žádné hromadné zapojení mateřských a základních škol do stávky neplánuje, uvedla mluvčí městské části Andrey Zoulové. Mapu škol zapojených do stávky zveřejnila i organizace Učitelská platforma na sociální síti X, údaje postupně doplňuje.

Odboráři usilují o více peněz do školství. Vláda si podle nich připravenými škrty bere děti jako rukojmí.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com