Slovenští dopravci ohlásili blokádu hranic s Ukrajinou

Unie autodopravců Slovenska (UNAS) dnes ohlásila časově neomezenou blokádu jediného hraničního přechodu mezi Slovenskem a Ukrajinou pro kamiony ve Vyšném Nemeckém. Protest, který má začít v pátek odpoledne, zdůvodnili snahou o zrušení volného vstupu ukrajinských kamionů na přepravní trh Evropské unie. Současně chtějí podpořit své polské kolegy, kteří dříve tento měsíc začali blokovat polsko-ukrajinskou hranici kvůli levné ukrajinské konkurenci. Větší slovenské sdružení silničních dopravců Česmad Slovakia už dříve uvedlo, že se do protestu na hranicích nezapojí. ČTK

„Hlavním účelem je snaha o okamžité vypovězení dohody mezi EU a Ukrajinou, v jejímž důsledku se začíná hroutit dopravní trh na Slovensku. Zároveň je účelem protestu připojit se k dopravcům z Polska, kteří své hraniční přechody blokují už čtyři týdny. Nemůžeme je nechat samotné v boji, který se začátkem protestu na Slovensku stává bojem společným,“ uvedla UNAS v tiskové zprávě. Dodala, že cílem není bránit pomoci Ukrajině, která od loňska čelí ruské vojenské invazi.

Podle UNAS během protestu bude umožněn převoz humanitárního zboží, vojenské pomoci, živých zvířat, paliva a chlazeného zboží. Zároveň umožní vyjet na Ukrajinu těm kamionům s komerčním zbožím, které už jsou na Slovensku, a to v počtu čtyři vozy za hodinu.

UNAS před dvěma týdny na hodinu zablokovala hraniční přechod Vyšné Nemecké/Užhorod na protest proti ukrajinským dopravcům, kteří od EU dostali do konce prvního pololetí příštího roku výjimku z regulace přepravy zboží na unijním trhu. Slovenské ministerstvo dopravy tehdy vyjádřilo pochopení pro stížnosti dopravců ze Slovenska vůči levné konkurenci z Ukrajiny.

Po začátku protestů dopravců na polsko-ukrajinské hranici část kamionů začala jezdit přes Slovensko, což vedlo k vytváření dlouhých kolon kamionů u slovensko-ukrajinské hranice.

ČTK

  OSN: Tempo snižování emisí nestačí na omezení globálního oteplování

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com