Do fondu NATO na pomoc pro Ukrajinu Česko poskytne dar až 2,5 milionu eur

Do svěřenského fondu Severoatlantické aliance (NATO) na nevojenskou pomoc pro Ukrajinu Česko poskytne dar až do výše 2,5 milionu eur (zhruba 60 milionů korun). Na dnešním zasedání to schválila vláda, vyplývá z výsledků zasedání. Návrh podle ministerstva zahraničí odráží v aktuálním zahraničněpolitickém kontextu potřebu promítnout rostoucí složitost mezinárodní bezpečnostní situace do zvýšeného úsilí udržet podporu Ukrajiny mezi prioritami euroatlantického společenství.

Svěřenský fond funguje od roku 2016, je nástrojem pro nevojenskou pomoc Ukrajině. Týká se to například pohonných hmot, zdravotnického materiálů, potravin, zimního oblečení či systémů obrany proti bezpilotním prostředkům, uvedla česká diplomacie v materiálu, který má ČTK k dispozici. Zbraně a další vojenský materiál státy poskytují jednotlivě, zároveň k tomu slouží Evropský mírový nástroj.

Na červencovém summitu NATO ve Vilniusu bylo podle ministerstva potvrzeno pokračování dané podpory, vedle toho se má svěřenský fond rozvinout do víceletého plánu zaměřeného na reformy bezpečnostního a obranného sektoru a na přechod ukrajinských ozbrojených sil ke schopnosti plné spolupráce s NATO. „Toto rozhodnutí bylo učiněno rovněž s výhledem na budoucí členství Ukrajiny v NATO, jehož perspektivu spojenci na summitu ve Vilniusu s podporou ČR výrazně posílili,“ uvedl úřad.

Do fondu přispívá většina členů NATO kromě Spojených států amerických, Francie nebo Itálie, ale také partneři aliance, jako třeba Japonsko. Výsledkem debat uvnitř NATO ohledně podílu jednotlivých států byl určen jako spravedlivé měřítko národní nákladový podíl na společném financování NATO. V případě ČR činí zhruba jedno procento.

Aktuálně se předpokládá celkový roční objem příspěvků do fondu ve výši 500 milionů eur (zhruba 12 miliard korun), na Česko by tak vycházelo zhruba pět milionů eur (zhruba 120 milionů Kč). „Příspěvek v této výši avizoval v jednáních před summitem NATO ve Vilniusu, jakož i na summitu samotném během inauguračního jednání Rady NATO-Ukrajina prezident republiky Petr Pavel,“ uvedlo ministerstvo.

  Muž, který v Brně pobodal školačku, zůstane ve vazbě, rozhodl soudce

Česko do fondu od loňského začátku války Ruska proti Ukrajině přispělo 1,28 milionu eur (zhruba 30 milionů korun) z rozpočtu ministerstva obrany, dále milion eur (přes 24 milionů Kč) a šest milionů korun z rozpočtu ministerstva zahraničí a 1,09 milionu dolarů (zhruba 24 milionů korun), které byly původně vyčleněné na již rušeném aliančním fondu pro Afghánskou národní armádu.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com