Dovoz jaderného materiálu z Ruska do EU je letos opět vyšší než v roce 2021

Dovoz jaderného materiálu a souvisejících služeb z Ruska do Evropské unie je letos opět vyšší ve srovnání s rokem 2021, tedy proti období před začátkem ruské invaze na Ukrajinu. S odkazem na Zásobovací agenturu Euratomu (ESA), tedy Evropského společenství pro atomovou energii, to dnes uvedla agentura Reuters. Unie dováží jaderné palivo pro jaderné reaktory navržené v Rusku.

Přestože takový dovoz nepodléhá sankcím EU, blok si klade za cíl snížit svou závislost na Moskvě. Jeho celkový dovoz z ruského sektoru pro jadernou energetiku se v loňském roce udržel na stabilní úrovni, a to navzdory rostoucí poptávce po jaderné energii způsobené vysokými náklady na produkci energie a tlakem na snižování uhlíkových emisí.

Nicméně pět států EU, které provozují reaktory VVER, pravděpodobně po loňském nárůstu letos opět překročí úroveň dovozu z roku 2021, řekl v rozhovoru s agenturou Reuters úřadující šéf ESA Stefano Ciccarello. Tento trend zdůrazňuje náročné úkoly, kterým EU čelí při prosazování svého dlouhodobého cíle dosáhnout u paliva pro reaktory VVER soběstačnosti.

„Dovoz do zemí provozujících reaktory VVER navržené v Rusku loni ve srovnání s rokem 2021 vzrostl a pravděpodobně poroste i v roce letošním ve srovnání s rokem před ruskou invazí,“ uvedl Ciccarello.

Pět zemí EU, konkrétně Bulharsko, Česká republika, Finsko, Maďarsko a Slovensko, loni z Ruska nakoupilo o 30 procent více služeb souvisejících s konverzí a o 22 procent více služeb souvisejících s obohacováním jaderného paliva, uvedla ESA v říjnu ve své výroční zprávě. „Jejich společnosti budují další zásoby čerstvého paliva. Další nákupy do zásoby zřejmě krátkodobě přispějí k tomu, že do zařízení s reaktory VVER bude z Ruska přicházet větší množství materiálu ve srovnání s rokem 2021,“ řekl Ciccarello.

Konkrétní čísla Ciccarello nenabídl. Zatím je podle něj příliš brzy na to říct, zda bude v letošním roce dovoz také vyšší než loni. Z pěti zemí EU, které jsou ještě plně závislé na ruských dodávkách, zatím podle ESA nepodepsalo smlouvy na alternativní palivo pouze Maďarsko. Vláda v Budapešti na žádost o komentář bezprostředně neodpověděla.

  Babiš řešil v Lánech rozpočet. Zeman chce úspory a investice, řekla Schillerová

Americká společnost Westinghouse letos poprvé použila alternativní palivo do reaktoru VVER, a to na Ukrajině. Širší změna v tomto ohledu by však trvala roky. Ciccarello uvedl, že získat povolení začít využívat nové jaderné palivo trvá v průměru až deset let.

Celkově dovoz přírodního uranu a souvisejících služeb z Ruska do EU loni meziročně v podstatě stagnoval, protože ty největší rozdíly ve strategii podniků veřejných služeb už se vyrovnaly, uvedla ESA. „Ti, kteří nejsou závislí na Rusku, se snaží jakoukoli takovou závislost dál snížit,“ řekl Ciccarello. „Na druhé straně existují lidé plně závislí na ruském palivu, a ti pak zvyšují zásoby paliva pro případ nečekaného vývoje, jako je přerušení dodávek před udělením licence na alternativní palivo,“ dodal.

Jaderná energie představuje téměř deset procent veškeré energie spotřebované v EU, přičemž Francie tímto způsobem uspokojuje téměř třetinu svých energetických potřeb. Mezi další významné producenty energie z jádra v EU patří Švédsko a Belgie.

Dovoz přírodního uranu z Ruska loni proti roku 2021 klesl o 16 procent, což ale kompenzoval výrazný nárůst dodávek z Kazachstánu a z Uzbekistánu, uvedla ESA. Loni měl dovoz jaderné energie z Ruska do EU podle Evropské komise (EK) hodnotu přibližně 750 milionů eur (18,2 miliardy Kč), což je pro srovnání asi jedno procento hodnoty dovozu ruského plynu do unie.

Země EU nyní projednávají návrh EK zavést 12. balíček ekonomických sankcí proti Rusku v reakci na jeho invazi na Ukrajinu z loňského února. Návrh, který není veřejný, ale podle zdrojů Reuters nezahrnuje sankce na odvětví ruské jaderné energetiky.

Uvalení sankcí EU vyžaduje jednomyslnost všech 27 členů bloku. Maďarsko, kde má ruský státní monopol Rosatom smlouvu na rozšíření jaderné elektrárny Paks, ale v případě ruské jaderné energetiky svůj souhlas udělit odmítá.

  Škoda Enyaq, co bude vypadat jako Lamborghini Urus!

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com