Putinova noční můra se naplňuje. Válka na Ukrajině vstoupila do nové fáze

Podzim přinesl změnu situace na bojišti a válka na Ukrajině patrně míří do nové fáze. Rusko převzalo minimálně v některých oblastech iniciativu a po prezidentských volbách hrozí další eskalace vojenského konfliktu. Napadená země na ruský nápor reaguje již nyní snahou budovat nová obranná postavení. Zároveň se snaží zajistit si maximální soběstačnost, pokud jde o výrobu zbraní.

Za aktivní obranu označil ruský ministr Sergej Šojgu aktuálně probíhající ofenzivní operace Rusů. Podle analytiků tím zřejmě snižuje očekávání ruské veřejnosti, která vyvolal podzimní ruský nápor soustředěný zejména na severu fronty, v okolí Lymanu, Bachmutu a zejména ukrajinské pevnosti Avdijivky. Ofenziva byla vykoupena tisíci ztracených životů a stovkami kusů zničené ruské techniky, dosáhla však zatím jen omezených výsledků.

Přestože podle CNN zahraniční experti neočekávají během zimy výrazný posun front, NATO se obává, že po prezidentských volbách v březnu 2024 by se Rusko mohlo pokusit o další rozsáhlou ofenzivu. Ruský prezident také nařídil navýšení maximálního počtu vojáků v armádě o 170 tisíc mužů. Srovnatelné množství vojáků přitom na Ukrajinu zaútočilo na začátku plnohodnotného konfliktu. Vylámalo si na ní zuby.

Na přechod do obranné války se podle všeho připravuje Ukrajina, jejíž plány na co nejrychlejší ukončení konfliktu vzaly za své letos v létě během její protiofenzivy. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nyní očekává, že Rusové budou v následujícím období stupňovat svůj tlak. Jeho země na to samozřejmě nebude čekat s rukama v kapsách.

Zelenskyj nařídil už ve čtvrtek armádě, aby urychlila výstavbu vojenských obranných opevnění. Má se to týkat nejen míst, v nichž aktuálně probíhají boje, ale také Kyjevské, Volyňské a dalších oblastí po celé Ukrajině, kde by Rusko mohlo zemi napadnout. Posílení obrany je také tématem rozhovorů Ukrajinců a jejich západních spojenců.

  Ruské ostřelování opět zabíjelo civilisty, tvrdí ukrajinské úřady

Napadená země také již nyní usiluje o dosažení maximální samostatnosti, pokud jde o výrobu zbraní, kterou chce soustředit na svém území. Německý zbrojařský koncern Rheinmetall již oznámil, že první obrněná vozidla vyrobená na Ukrajině sjedou z výrobních linek již v příštím roce. Nejdříve to mají být kolové obojživelné obrněnce Fuchs 2 a vzápětí mají následovat bojová vozidla pěchoty Lynx. Nezůstane však jen u nich.

Jak uvedl Zelenskyj v rozhovoru pro agenturu AP, Ukrajina nyní již nepotřebuje dárky od Západu. Receptem na pokračování obrany před Ruskem má být kombinace pokud možno výhodných půjček, a zejména poskytnutí západních licencí, aby si zbraně mohla sama vyrábět. Právě soběstačnost obranné kapacity Ukrajiny je podle něj největší Putinova noční můra. A právě touto cestou se země nyní vydala. Plnohodnotné ruské agresi vzdoruje již 648 dní.

Zdroj: Forum24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com