Evropským filmem roku je drama Anatomie pádu režisérky Trietové

Cenu Evropské filmové akademie (EFA) pro nejlepší film získalo drama Anatomie pádu francouzské režisérky Justine Trietové. Film dnešní slavnostní ceremonii v Berlíně zcela dominoval, Trietová za něj dostala také cenu za nejlepší režii a scénář, který sepsala společně s Arthurem Hararim. O titul nejlepšího evropského filmu se ucházelo také drama Hranice polské režisérky Agnieszky Hollandové. Snímek, který vznikl v koprodukci Polska, Česka, Francie a Belgie, ale nominaci neproměnil.

Trietová se s Anatomií pádu prosadila v konkurenci Hranice od Hollandové, komedie Karaoke blues od finského režiséra Akiho Kaurismäkiho, snímku Io capitano (Jsem kapitán) od italského režiséra Mattea Garroneho a filmu Zóna zájmu, za nějž britský režisér Jonathan Glazer dostal Velkou cenu na mezinárodním filmovém festivalu v Cannes. Anatomie pádu ovládla i festival v Cannes, kde za něj režisérka dostala Zlatou palmu za nejlepší film.

Snímek vypráví o spisovatelce Sandře, která se ocitne v podezření, zda nestojí za smrtí svého manžela Samuela. Během vyšetřování navíc vyplouvají na povrch podrobnosti o bouřlivém soužití dvojice.

Berlínský úspěch Anatomie pádu podtrhuje i cena pro nejlepší evropskou herečku, kterou dostala Němka Sandra Hüllerová. Tu akademie ocenila za výkon právě v tomto dramatu. Jako nejlepšího herce pak akademie vybrala Madse Mikkelsena z Dánska za hlavní roli v historickém dramatu Bastard režiséra Nikolaje Arcela.

O cenu pro nejlepšího režiséra či režisérku, kterou se stala Trietová, se ucházela rovněž Hollandová za film Hranice. Snímek, na jehož vzniku se podílely producentka Šárka Cimbalová, Česká televize a Státní fond kinematografie, se věnuje dramatickým osudům uprchlíků na polsko-běloruské hranici a jejich snaze dostat se za lepším životem do Evropské unie. Hollandová s nominací neuspěla ani v sekci nejlepší evropský scénář, kde zvítězila rovněž Trietová.

Jako první dnes večer EFA oznámila cenu za nejlepší dokumentární film, kterým se snímek Sestry z kouřové sauny estonské režisérky Anny Hintsové. Hintsová za dokument, který vznikl v koprodukci Estonska, Francie a Islandu, už získala cenu na festivalu Sundance.

  Íránský generální prokurátor oznámil zrušení mravnostní policie

Ocenění Prix Fipresci za objev roku obdrželo drama Jak mít sex britské režisérky Molly Manningové Walkerové. Ta se snímkem letos uspěla na festivalu ve francouzském Cannes, kde zvítězila v sekci věnované novátorským počinům méně známých tvůrců.

Cenu pro nejlepší animovaný film si z Berlína odváží španělský režisér Pablo Berger za snímek Robot Dreams, který je znám pod českým festivalovým názvem Pes a jeho kamarád Robot. Maďarsko-slovenské postapokalyptické sci-fi White Plastic Sky, které bylo na cenu rovněž nominováno, neuspělo.

Evropské filmové ceny jsou považovány za jedny z nejprestižnějších ocenění ve filmové branži, kritici je přirovnávají k americkým Oscarům. O vítězích mohlo hlasovat 4600 členů EFA, mezi které patří mimo jiné herci, režiséři, kritici, novináři, maskéři nebo scénáristi. Prezidentkou akademie je od roku 2021 režisérka Hollandová.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com