U Avdijivky se soustředí nejméně 40 tisíc ruských vojáků. Ukrajinců je u města mnohonásobně méně

Ruské ztráty na Ukrajině v oblasti Avdijivky jsou nyní o čtvrtinu vyšší než během útoku na Bachmut. Podle agentury UNIAN to řekl major v záloze ukrajinské Národní gardy a veterán rusko-ukrajinské války Oleksij Hetman. U Avdijivky je podle něj nyní soustředěno nejméně 40 tisíc ruských vojáků, což je mnohonásobně více než ukrajinských vojáků. O dobytí města nedaleko Doněcku se ruská armáda pokouší od letošního října.

„U Avdijivky (Rusové, pozn. red.) provádí jen masové výpady a nejsou tam žádní instruktoři, jako byli ve Wagnerově skupině. I oni trpí velkými ztrátami. Průměrné denní ztráty při útoku na Bachmut činily 776 ruských vojáků, nyní (ve směru na Avdijivku, pozn. red.) 931,“ popsal Oleksij Hetman.

„To je o 25 procent více a to ještě nedosáhli úspěchu,“ dodal major v záloze s tím, že i kdyby se Rusům Avdijivku podařilo dobýt, k žádným výrazným a zásadním změnám na frontové linii nedojde.

Nyní podle něj na bachmutském směru začala ruská armáda aktivně používat dělostřelectvo a řízené bomby. „Začali používat zejména těžkou techniku, protože terén se zpevnil. Útočí v malých skupinách a snaží se kolem našich vojáků proklouznout. Dělá se to hlavně pro ruská média,“ zdůraznil Hetman.

Ruské jednotky jsou na frontě nejaktivnější v oblasti východoukrajinských měst Avdijivka a Marjinka, uvedl ráno podle listu Ukrajinska pravda generální štáb ukrajinské armády. Rusové za posledních 24 hodin podle něj na ukrajinské území v celkem 28 případech zaútočili raketami, skoro v 60 případech použili raketomety a provedli 27 leteckých úderů.

Co se týče situace na frontě, ruský postup v blízkosti Avdijivky, o kterou se tvrdě bojuje už delší dobu, potvrzuje také americký Institut pro studium války (ISW). Ten s odkazem na ruské proválečné internetové blogery uvádí, že okupační síly se dokázaly posunout kupředu v oblasti vsi Krasnohorivka na severozápad od Avdijivky a také byla zaznamenána jejich přítomnost v okolí obce Novokalynove, tedy severovýchodně od města.

  Putin s Lukašenkem jednal o prohloubení spojenectví Moskvy a Minsku

„Nepřítel se nevzdává snahy Avdijivku obklíčit. Naši vojáci se pevně brání, působí nepříteli výrazné ztráty. Obranné síly úspěšně odrazily 35 útoků,“ popsal ráno situaci v oblasti ukrajinský generální štáb.

Zdroj: Forum24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com