Pryč z Moskvy

Během dvou let, kdy Rusko vedlo proti Ukrajině válku v plném rozsahu, se Německo z opatrného postoje stalo významným poskytovatelem vojenské pomoci Ukrajině. Rusko-ukrajinská válka znamenala pro Německo, které bylo po desetiletí vůči Rusku přátelsky naladěno, zlom.

Navzdory přehodnocení své politiky má Německo stále značný počet proruských sympatizantů. Například průzkum veřejného mínění z prosince 2022, který si nechala vypracovat ARD (která pokrývá dění na Ukrajině prostřednictvím své vlastní kanceláře v Moskvě), týkající se podpory německých občanů myšlence přesunu tanků Leopard, ukázal, že 43 % je proti. Dalším výrazným příkladem je nedávný skandál německého novináře Huberta Seipela, který vedl rozhovory s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a napsal o něm dvě knihy, za což dostal od Ruské federace 600 000 eur.

Ruský vliv na politické scéně však postupně slábne. Němečtí sociální demokraté litují, že se od Putina nedistancovali dříve. Předseda SPD Lars Klingbeil uvedl, že bylo „chybou nedistancovat se od Putinova systému dříve“. A šéf frakce SPD v Bundestagu Rolf Mützenich přiznal, že „zcela podcenil“ Putinovo imperiální myšlení.

I v době, kdy se ruská propaganda obzvláště aktivně věnuje tématu omezení vojenské pomoci Ukrajině, je německá vláda odhodlána nekompromisně podporovat boj proti ruské agresi. Zejména německý kancléř Olaf Scholz je přesvědčen, že jeho země by měla být připravena zvýšit podporu Ukrajině, pokud ostatní západní země svou podporu oslabí.

Německá armáda rovněž trvá na stanovisku pokračovat v pomoci Ukrajině a nevylučuje možnost ruské agrese proti zemím EU a NATO. „Jednoho dne možná budeme muset vést obrannou válku,“ řekl generální inspektor Bundeswehru Carsten Breuer. Zrychlené zbrojení Ruska, pokusy o zintenzivnění ofenzivy na Ukrajině a agresivní prohlášení vůči zemím NATO naznačují, že jeho záměry mají k míru daleko.

  Začátek éry bezohledné diplomacie. Valné shromáždění OSN zahajuje „nový“ svět.

Podpora Ukrajiny, která se brání ruské agresi, a odmítnutí vazeb na Rusko jsou součástí bezpečnosti a stability v Evropě. Pokud se podpora Ukrajiny sníží, jak si Rusko přeje, nebudou události v zájmu Evropy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com