Rok ve Sněmovně mají opozice i koalice za vyhrocený

Vyhrocenost, se kterou letos vládní koalice a opozice projednávaly ve Sněmovně zákony, doprovází i hodnocení uplynulého roku zástupci parlamentních stran. Členové koaličního Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) se STAN a Piráty dnes na tiskových konferencích hovořili o tom, že přes obstrukce opozice se podařilo většinu vládních návrhů prosadit. Politici opozičních hnutí SPD a ANO naopak varovali před přijímáním zákonů „na sílu“. Podobný střet, jaký se odehrál například při přijímání změn u daní a důchodů, očekávají obě hnutí v příštím roce u uzákonění korespondenčních voleb. Před svátky se poslanci rozejdou ve středu, znovu se sejdou 15. ledna.

„Marnost nad marnost,“ zhodnotila uplynulý rok ve Sněmovně předsedkyně klubu hnutí ANO Alena Schillerová. Opozice podle ní nejen kritizuje, ale přichází i s konkrétními návrhy, mnohdy však musí sáhnout k obstrukcím či k pokusu o vyslovení nedůvěry vládě. Připomněla také, že už třikrát se ANO obrátilo na Ústavní soud a pravděpodobně tomu učiní v dalších dvou případech – kvůli vládnímu konsolidačnímu balíčku a kvůli rodičovskému příspěvku.

Podle předsedy klubu ODS Marka Bendy byl rok ve Sněmovně velmi bojovný, vzpomněl na řadu jednání, která se táhla přes několik nocí. „Všichni si pamatujeme velmi vyhrocené situace včetně hádek u (jednacího) pultu, zároveň za vládní koalici můžu říci, že máme všechno schváleno a splněno,“ uvedl. Často přitom podle něj nešlo o triviální věci. „Ano, trvá to dlouho, někdy je to bolestivé a ukřičené, také bych si některé projevy, zejména čelných opozičních představitelů, představoval jinak, věcněji, ale dokážeme si všechny věci prosadit,“ konstatoval. „Když opozice už obstruuje téměř každý druhý, třetí tisk, tak to postrádá smyslu,“ uvedl předseda klubu lidovců Jan Jakob. Mezi úspěchy koalice jmenoval prosazení konsolidačního balíčku či úpravy důchodového systému. „Co je náš velký slib a co prosadíme, je zavedení korespondenční volby,“ uvedl k výhledu na příští sněmovní rok. Podle šéfa lidoveckého klubu Aleše Dufka „tavný kotel“, kterým vládní návrhy ve Sněmovně prošly, zákonům prospělo. „Probraly se zezadu zepředu, není to špatné, když poslanci pracují pod takovým tlakem, byt je to velmi složité a velmi psychicky i fyzicky náročné,“ uvedl.

  Sněmovna posoudí zrychleně další protikrizové zákony

Obstrukce měly jiný charakter než v minulosti i podle vicepremiéra a předsedy STAN Víta Rakušana. Za běžné a legitimní považuje například blokování závěrečného třetího čtení, což dělala v opozici nynější pětikoalice. „Ale obstruovat první a druhé čtení, zařazovat donekonečna body na program, aby schůze nebyla zahájena, nebo začala někdy v noci, to se nikdy nedělo,“ řekl. Opozice podle něj nepostupuje konstruktivně, blokuje jednání a s vlastními tématy přichází jen ve chvíli, kdy si chce vytvořit politický reklamní prostor.

Místopředsedkyně Sněmovny a Pirátů Olga Richterová uvedla, že čas pro projednávání návrhu byl letos omezenější než v minulých letech kvůli protahování hlasování o programech jednotlivých schůzí. „Podařily se e-doklady, to, že od ledna budeme mít občanku v mobilu,“ připomněla splněnou prioritu své strany. Za důležité označila i schválení navýšení rodičovského příspěvku od ledna o 50.000 korun. Předseda pirátského klubu Jakub Michálek zmínil zpřísnění zákona o střetu zájmů a centrální zadávání softwaru u veřejných zakázek či zákon o ochraně oznamovatelů. „Z těch dalších se nám podařilo prosadit civilizovanou podobu úsporného balíčku, poměrně málo se dotýká zdanění práce, ruší 22 výjimek,“ uvedl. Prošla i nízká sazba DPH na potraviny včetně zeleniny a je šokován tím, že prodejci avizují zdražení. Konsolidační balíček je podle něj nejmenším zlem, které se v daných podmínkách dalo prosadit. Ve výčtu úspěchů Pirátů zmínil i změnu v hypotékách a novou možnost zastavení bagatelních exekucí. „Věcí, které jsou rozdělány, je víc, legislativní proces je velmi pomalý,“ konstatoval. Věří tomu, že v příštím roce Sněmovna dotáhne schválení korespondenční volby a zákona o státním zastupitelství.

„Fialova vláda nenavrhla ani jeden pozitivní zákon pro občany České republiky,“ uvedl předseda opoziční SPD Tomio Okamura. Koalice podle něj jen zvýšila daně, okradla důchodce o valorizaci penzí, zhoršila zdravotnictví, zdražily se kvůli ní potraviny a stoupl počet lidí na nebo pod hranicí chudoby. Takový rok, jako byl letos, ve Sněmovně nikdy v životě nezažil, řekl. Podle šéfa poslanců SPD Radima Fialy by se začátkem příštího roku měly řešit v dolní parlamentní komoře ceny potravin a energií či propad průmyslu a stavebnictví, nikoli například korespondenční volba.

  Hasiči začali streamovat zásah z Českého Švýcarska pro veřejnost

Schillerová od příštího roku očekává, že pětikoalice bude ve snaze udržet se u moci tlačit korespondenční volbu. „Ale jinak od nich neočekávám vůbec nic,“ řekla Schillerová. První místopředseda ANO Karel Havlíček uvedl, že zatímco tento rok byl rokem lží vlády, v příštích měsících s blížícími se volbami očekává „rok slibů“.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com