V Pásmu Gazy už podle WHO funguje jen třetina nemocnic, většina na jihu

Částečně v provozu v Pásmu Gazy už zůstává pouze 11 nemocnic, tedy zhruba třetina tamních zdravotnických zařízení. Podle agentury Reuters to dnes uvedl zástupce Světové zdravotnické organizace (WHO) pro okupovaná palestinská území Richard Peeperkorn.

„Za pouhých 66 dnů zdravotnický systém přešel ze 36 funkčních nemocnic na 11 částečně fungujících nemocnic, z toho jedna je na severu (Pásma Gazy) a deset na jihu,“ řekl podle Reuters Peeperkorn prostřednictvím videohovoru OSN z Pásma Gazy. „Nemůžeme si dovolit přijít o žádná další zdravotnická zařízení nebo nemocnice,“ dodal.

Izrael zahájil válku proti hnutí Hamás, jež vládne v Pásmu Gazy, poté, co tato skupina 7. října zaútočila na Izrael, zabila asi 1200 lidí a dalších více než 200 jich unesla do Pásma Gazy. Část rukojmích byla propuštěna výměnou za palestinské vězně v rámci týdenního příměří na konci listopadu.

Vetší část izraelské pozemní operace v Pásmu Gazy, kterou židovský stát zahájil koncem října, se dosud soustředila na sever tohoto území, v prosinci armáda potvrdila, že operaci rozšířila také na jih oblasti. Podle dnešního oznámení ministerstva zdravotnictví v Pásmu Gazy si izraelské útoky dosud vyžádaly život více než 18.412 Palestinců, z toho většinou civilistů. Údaj vzhledem k pokračujícím bojům nelze nezávisle ověřit. Zranění podle ministerstva pod kontrolou Hamásu utrpělo 50.100 lidí.

ČTK

  Francouzi na internetu obchodují s falešnými covid pasy. Kvůli těm pravým vyšli už popáté do ulic

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com