Naším cílem je zničit Hamás, i bez mezinárodní podpory, řekl Netanjahu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu uvedl, že Izrael neupustí od svého cíle zlikvidovat palestinské hnutí Hamás, a hodlá tak učinit navzdory mezinárodnímu tlaku. Předseda vlády to řekl při návštěvě věznice v jižním Izraeli, v níž armáda vyslýchá příslušníky Hamásu zadržené v Pásmu Gazy. Informoval o tom zpravodajský web The Times of Israel (ToI). Šéf Hamásu Ismáíl Haníja v televizním projevu sdělil, že jakékoliv uspořádání v Pásmu Gazy bez hnutí Hamás je „mylná představa“.

„Budeme pokračovat až do konce, až do vítězství, až do likvidace Hamásu, a to i navzdory mezinárodnímu tlaku,“ řekl Netanjahu. „Nic nás nezastaví,“ dodal.

Podobně se dnes podle agentury Reuters vyjádřil také izraelský ministr zahraničí Eli Kohen. „Izrael bude pokračovat ve válce proti Hamásu s mezinárodní podporou, nebo bez ní,“ řekl Kohen. Zároveň uvedl, že v tuto chvíli příměří není na pořadu dne. „Příměří v současné fázi je darem teroristické organizaci Hamás a umožní jí vrátit se a ohrožovat obyvatele Izraele,“ prohlásil.

Netanjahuovo vyjádření přichází den poté, co americký prezident Joe Biden prohlásil, že Izrael ztrácí mezinárodní podporu kvůli pokračujícímu bombardování Pásma Gazy. „Bezpečnost Izraele se může opírat o Spojené státy, ale právě teď má (Izrael) víc než Spojené státy. Má Evropskou unii, má Evropu, má většinu světa… Ale tuto podporu začíná ztrácet nevybíravým bombardováním, ke kterému dochází,“ řekl Biden.

Podle úřadů v Pásmu Gazy, které Hamás spravuje, si izraelská operace dosud vyžádala životy více než 18.600 lidí, převážně civilistů. Izrael válku zahájil v reakci na útok Hamásu na jižní Izrael ze 7. října, při kterém podle izraelských úřadů přišlo o život asi 1200 lidí. Dalších více než 200 osob ozbrojenci unesli do Pásma Gazy, část propustili během týdenního příměří, které skončilo 1. prosince, a to výměnou za palestinské vězně zadržované v Izraeli.

  Čtyři oběti si vyžádal ruský raketový útok na západoukrajinský Lvov

Představa Pásma Gazy bez Hamásu je mylná, uvedl šéf hnutí Haníja

Jakékoliv uspořádání v Pásmu Gazy bez radikálního palestinského hnutí Hamás je „mylná představa“. Podle agentury Reuters to dnes v televizním projevu prohlásil šéf této skupiny Ismáíl Haníja.

„Jsme otevřeni diskusi o jakýchkoli nápadech nebo iniciativách, které by mohly ukončit (izraelskou) agresi a otevřít dveře k tomu, aby se udělal pořádek … jak na Západním břehu, tak v Pásmu Gazy,“ dodal Haníja.

Z dnes zveřejněného průzkumu mínění vyplynulo, že podpora Hamásu u palestinské veřejnosti vzrostla, a to i v Pásmu Gazy, kde si izraelské letecké a pozemní útoky podle místních úřadů vyžádaly přes 18.600 životů, většinou žen a dětí. Naopak rezignaci Západem podporovaného předsedy palestinské samosprávy na okupovaném Západním břehu Jordánu Mahmúda Abbáse by uvítalo 90 procent respondentů.

Od představitelů administrativy amerického prezidenta Joea Bidena dříve zaznělo, že by poválečné Pásmo Gazy mohlo být sjednoceno se Západním břehem Jordánu pod palestinskou samosprávou jako předstupeň palestinské státnosti. Výsledky průzkumu však naznačují, že tuto vizi bude obtížné realizovat.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com