Finsko zase zavře všechny hraniční přechody s Ruskem

Finsko s cílem zastavit nápor žadatelů o azyl znovu uzavře celou hranici s Ruskem, oznámila dnes v parlamentu ministryně vnitra této skandinávské země Mari Rantanenová. Finsko přitom dříve během dneška otevřelo dva z osmi přechodů na hranici se svým východním sousedem. Píše to agentura Reuters.

Vláda v Helsinkách uvádí, že žadatele o azyl do Finska záměrně posílá Rusko v odplatě za to, že se skandinávská země rozhodla posílit obrannou spolupráci se Spojenými státy. Kreml toto obvinění odmítá. Příliv migrantů na hranici po jejím uzavření na konci listopadu ustal, ale dnes po otevření dvou přechodů znovu začal. O azyl během několika hodin požádalo 36 lidí, uvedla finská pohraniční stráž podle Reuters.

„Nyní to začalo znovu a my celou hranici uzavřeme,“ řekla ministryně Rantanenová.

Finsko, které se letos stalo členskou zemí Severoatlantické aliance, sdílí s Ruskem 1340 kilometrů dlouhou hranici, jež slouží rovněž jako vnější hranice Evropské unie.

Agentura Reuters napsala, že v listopadu přišlo z Ruska do Finska asi 900 žadatelů o azyl ze zemí, jako je Afghánistán, Keňa, Maroko, Pákistán, Somálsko, Sýrie či Jemen. Dříve přicházel méně než jeden žadatel o azyl denně.

Vláda v Helsinkách dnes oznámila, že v pondělí se Spojenými státy podepíše smlouvu o obranné spolupráci, díky které američtí vojáci získají přístup do blízkosti hranice s Ruskem.

ČTK

  Parlament schválil pozastavení účasti Ruska na smlouvě Nový START

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com